Благоевград отбеляза 24-и май и своя празник

Снимки: Община Благоевград

Кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов и кандидатът за евродепутат Андрей Новаков поздравиха жители и гости на града по повод 24 май - Ден на българската просвета, култура, славянската писменост, и празник на Благоевград.

Силни думи, в знак на благодарност и почит отекнаха на препълнения площад „Македония“. 

„Честит празник! Днес Благоевград има два повода да се гордее – отбелязваме Деня на българската просвета и култура и славянската писменост, и празника на нашия красив град.

На 24 май отдаваме почит на светите братя Кирил и Методий, техните ученици и последователи. Отдаваме почит на онези, които запалиха факела и разпръснаха мрака. Онези, които ни завещаха светлината на словото. Към тези, които промениха пътя, съдбата и историята на славянските народи. Те  направиха, така че да се гордеем, да имаме самочувствие, да можем да кажем „И ний сме дали нещо на света, на вси славяни книга да четат“.

Този ден е свидетелство за жаждата на българския народ, за неуморния стремеж към образование и наука. Днес ние благодарим и на съвременните просветители и будители – на българските културни дейци и българските учители. Скъпи учители, огромно благодаря за обичта , за отдадеността, за грижите, които полагате за нашите деца. Ние сме Ви поверили най-ценното – децата си.

Не само възпитанието, поверили сме и бъдещето. Аз съм дълбоко убеден, че днес без добро образование, без солидно образование, в този динамичен, високотехнологичен свят няма как човек да успее. Сигурен съм, че вие ще предадете тези знания на нашите деца. Убедил съм се, че две неща не са се променили  българското училище и българските учители“, каза по време на честванията кметът д-р Камбитов.

Той покани на сцената кандидата за евродепутат Андрей Новаков, който сърдечно поздрави хората за 24 май.

„Да говориш след кмета на Благоевград е или огромна чест, или огромно предизвикателство. На този площад виждам бъдеще лекари, архитекти,  художници, поети, адвокати, финансисти. Стремете се да бъдете добри в това, което правите. Ще има и моменти, в които няма да сте удовлетворени – заради това, че някой е по-добър от вас. Това ще ви прави по-добри. Едно единствено нещо обаче не може да приемете като компромис - да сте добри като българи. Вие вече сте посланици на България.

С тези свободни граници, Вие вече може всеки ден да пътувате. Благодарение на програми като „Еразъм“, включително, Вие представлявате Благоевград!  Вие представлявате България! Ви показвате най-хубавото нещо на нашата страна – именно на младите и образовани хора“, каза в приветствието си Андрей Новаков.

В празничните събития се включиха още Н. ПР. Темиртай Избастин, посланик на Казахстан, почетния консул Митко Солаков, народният представител Даниела Савеклиева, областният управител Бисер Михайлов, председателят на ОбС-Радослав Тасков, общественият посредник на Благоевград доц. д-р Валентин Василев, заместник-кметове на Благоевград, директор на дирекция „Правно-нормативно-обслужване и обществени поръчки“ Антония Методиева, представители на Българската православна църква, културни дейци, учители,общественици, граждани.

Пред НХГ „Св.св. Кирил и Методий“, се състоя ритуал по полагане на венци и цветя в знак на почит към делото на светите братя. 

Тържествената програма започна с празнично шествие на училищата на Благоевград, което тръгна от Съдебна палата, премина по пешеходната улица „Тодор Александров“ и стигна до пл. „Македония“.

То бе предвождано от Детски духов оркестър към Център за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград. Вторият лъч тръгна от НХГ „Св. Св. Кирил и Методий“ предвождано от Биг Бенд - Благоевград.

В шествието се включиха официалните лица, директорът и ученици на НХГ „Св.св. Кирил и Методий“. 

Двата лъча се събраха на площад „Македония“. След тържественото слово на кмета д-р Камбитов, празничната програма продължи с концерт, с изпълнения на музикално училище „Престо“ и Камерна опера- Благоевград, които успяха да докоснат  публиката.

Честванията продължават тази вечер от 20.00 часа на площад „Македония“, когато на сцената ще излязат любимите изпълнители на България - Мария Илиева и Любо Киров.

По време на събитието двамата музиканти ще изпълнят вдъхновяващите си хитове, ще представят нови парчета и ще изпеят специално за Благоевград старите си хитове.

 На празничната сцена два от най-слушаните и предпочитани гласа на България ще изпълнят и съвместният си хит, познат на всички “Alright“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK