Мария Габриел за Шенген: България не тропа с юмруци по масата и не извива ръце

Снимка: novini.bg

Твърденията на евродепутат Ска Келер, че няма комуникация между ЕК и БЪлгария са неверни. Диалог има още от самото начало и ЕК не е открила никакви проблеми в новия план за Пирин.

Трябва да се чуе мнението на всички. Ска Келер получи и много ясен отговор в европарламента от премиера. Това каза в сутрешния блок на БТВ българският еврокомисар Мария Габриел по повод участието на евродепутатката Ска Келер в протестите срещу строежа на втори лифт в Банско. "Относно Западните Балкани трябва да бъдем реалисти.

И в Стратегията за Западните Балкани сме отбелязали, че страните могат да станат членки на ЕС, ако покрият всички критерии. Ако това се случва, тогава можем да говорим за хоризонт 2020-2025 година. Премиерът Бойко Борисов работи много по този въпрос. На региона се дава шанс и перспектива. Това е силата на европейската интеграция. Трябва да се даде възможност на хората да почувстват този шанс. Регионът трябва да се превърне в източник на перспектива за хората.

Тук е главната роля на България и тя се вижда много отчетливо в последните месеци", категорична беше Габриел. "Турция за нас е стратегически партньор. Трябва да водим диалог. Срещата във Варна показва, че никоя от двете страни не печели, когато диалогът е замразен. Безвизовият режим и спазването на върховенството на закона, както и зачитането на човешките права в Турция са неразривно свързани.

Ключовата дума е диалог", повтори еврокомисарят. "Знакът на Марк Рюте беше, че трябва да продължим напред. България не тропа с юмруци по масата и не извива ръце. България показва, че е надежден партньор. Няма основания България да не е в Шенген. От три години ЕК и европарламента повтарят това, но в Съвета на ЕС нещата седят по друг начин", разкри Мария Габриел.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK