ЕП избра Мария Габриел за еврокомисар

Мария Габриел, снимка: БГНЕС

Европейският парламент избра Мария Габриел за еврокомисар с ресор "Цифрова икономика и общество" на заседание в Страсбург, съобщава Vesti.bg. 

С тайно гласуване евродeпутатите избраха Габриел от групата на ЕНП с 517 гласа гласа "За", 77 "Против" и 89 "Въздържал се". Процедурата по гласуването отне по-малко от минута, нямаше дебати. 

Очаква се писмото с резултата да бъде изпратено на Съвета до края на седмицата, а Габриел, което досега бе евродепутат, да заеме поста за следващото седмично заседание на еврокомисарите идната сряда. 

Изслушването й пред евродепутатите бе на 21 юни, а отзивите бяха определени като добри - координаторите на всички групи приеха писмо с препоръката Габриел да бъде подкрепена на пленарното заседание през юли.

У нас обаче и номинацията й, и последвалото й изслушване, предизвикаха коментари. 

Габриел беше предложена от ГЕРБ и впоследствие номинирана от председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер на поста комисар по дигиталната икономика и дигиталното общество. Ресорът се освободи, след като Гюнтер Йотингер зае поста на Кристалина Георгиева, която отговаряше за бюджетната политика, но подаде оставка в края на октомври. Германецът бе натоварен с дигитализацията, която е определяна като един от приоритетите на ЕК. 

На 21 юни тя отговори на 25 въпроса - от индустриалната дигитализация, през фалшивите новини, киберсигурността и достъпа на гражданите до интернет. Групата на ГЕРБ в ЕП посочи, че се гордее с нея. 

Преди дни у нас избухна и скандал - управляващите от ГЕРБ обвиниха депутата от БСП Александър Симов, че незаслужено обидил Габриел. Според тях той я нерекъл в свое изказване, направено ден след изслушването ѝ в Брюксел: „куха лейка”, „кумица” и „снахица”. 

Народният представител от левицата отрече да е използвал подобни епитети по адрес на Мария Габриел, но добави, че може да има лично мнение за нея. В отговор Снежана Дукова от ГЕРБ се усъмни в неговата интелигентност, което доведе до намесата на председателя на заседанието на Народната събрание

Преди гласуването на българската кандидатура Европейският парламент отдаде почит пред Симон Вейл - първия председател на ЕП, починала на 30 юни.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK