Добри отзиви в ЕП за българската кандидатка за еврокомисар

Снимка: БГНЕС

Мария Габриел ще бъде одобрена с мнозинство на поста комисар по цифровия ресор, предаде БНР.

Евродепутати, отговарящи за процедурата в Брюксел, сред които представители на социалистите, консерваторите и зелените не са скрили добрите си впечатления от представянето на Габриел по време на публичното изслушване в комисиите по промишленост и култура на Европейския парламент (ЕП).

„В нашата група, мисля, че сме положително предразположени към тази кандидатура”, каза влиятелната депутатка Силвия Коста – бивша председателка на Комисията по култура и образование.

„Досега предишният комисар не обръщаше достатъчно внимание на образованието в дигиталната стратегия. Но съм уверена, че Мария Габриел ще застъпва повече този подход. Не мисля, че тя ще има проблем да получи одобрението на парламента”, заяви координаторката на групата на Зелените в комисията по вътрешния пазар Юлия Реда.

„Габриел доказа, че има необходимите познания за тази работа”, допълни Реда, която е една от депутатите експерт по въпросите на авторското право и защита на данните. На предстоящото съвещание с представителите на групите ще има мнозинство от две трети за кандидатурата на Габриел, коментира германката Сабине Ферхайен, координаторка от ЕНП в комисията по култура:

„Заради доброто ѝ представяне днес, мисля, че ще има положителна дискусия. Реакциите които чух от всички координатори в моята комисия бяха много добри и никой нямаше възражения”.

Третата по големина група на консерваторите също може да гласува за Мария Габриел, според техния координатор в културната комисия Ангел Джамбазки. В сряда, в 15 часа българско време, координаторите на групи ще напишат в писмо до председателя на ЕП позицията си за изслушването.

Препоръката за назначението трябва да бъде формално одобрена на пленарно заседание. /БГНЕС/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK