Изслушват Мария Габриел в ЕП

Снимка: Пресслужба

Днес българската кандидатка за еврокомисар Мария Габриел ще бъде изслушана в Европейския парламент между 16.00 и 19.00 ч. българско време, съобщава News.bg.

Тя беше номинирана от председателя на Европейската комисия за комисар с ресор цифрова икономика и цифрово общество.

Мария Габриел ще яви пред няколко парламентарни комисии, които ще оценят способността й да заема тази позиция. Евродепутатите ще гласуват в пленарната зала през юли дали тя да бъде утвърдена на поста. 

Изслушването ще бъде водено от комисиите по промишленост, изследвания и енергетика (ITRE) и култура и образование (CULT). Още две комисии са асоциирани към дискусията - по вътрешен пазар и по правни въпроси и граждански свободи.

В сряда, 21 юни, координаторите на комисиите ITRE и CULT ще обсъдят резултата от изслушването, за да могат техните председатели, съответно Йежи Бузек и Петра Камереверт, да информират председателя на ЕП за тяхното решение.

До номинирането на Мария Габриел за еврокомисар се стигна след оттеглянето на Кристалина Георгиева, която беше еврокомисар по бюджета и заместник-председател на Европейската комисия. 

В края на октомври 2016 г. беше съобщено, че тя напуска поста си, за да стане изпълнителен директор на Световната банка от януари 2017 г.

Мария Габриел беше номинирана от българското правителство едва преди месец заради призивите на опозицията в предишния парламент да не се определя кандидат за еврокомисар преди предсрочните парламентарни избори. 

Тя е депутат в ЕП от 2009 г., преди това е била преподавател в Академията за политически науки в Бордо.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK