Мария Габриел връчи наградите в първата общоевропейска кампания за по-безопасен интернет

Снимка: Представителство на ЕК в България

На днешния годишен Форум за безопасен интернет, събрал политици, изследователи, правоприлагащи органи, младежи, родители, учители, НПО, представители на индустрията и други заинтересовани страни, българският еврокомисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел връчи учредените от нея награди в кампанията SaferInternet4EU, която тя стартира през месец февруари.

Пред повече от 250 участници във форума от цяла Европа, сред които бяха и посланиците на кампанията и представители на центровете за по-безопасен интернет в държавите членки, комисарят отличи най-добрите сред представените над 600 проекта в трите конкурсни категории.

Наградата в конкурсната категория „Младежи“ грабна отбор ученици от гимназия в гръцкия град Тихеро за разработено приложение „Остани в безопасност онлайн“. В категория „Учители“ призът спечели учителката Нина Йелен от малко словенско училище за създадена нова методология за преподаване и обучение в онлайн безопасност на деца с името „Пътуване около виртуалния свят“.

Наградата в категория „Организации“ спечели проектът „Безопасно онлайн“ на две белгийски организации, включващ набор от обучителни инструменти за социално слаби родители за безопасно използване на социалните мрежи, така че да могат да защитят децата си от вредно цифрово поведение. В категория „Учители“ отличието е за учителка от малко словенско училище за създадена нова методология за преподаване и обучение в онлайн безопасност на деца, а в конкурсната категория „Младежи“ наградата грабна отбор ученици от гръцка гимназия за разработено приложение „Остани в безопасност онлайн“.

„Да живееш без технологии днес е трудно. От ставането ни сутрин те са с нас – четем новини онлайн, получаваме писма по имейл, разменяме съобщения, звъним по мобилния, а не по стационарния телефон. Технологиите обаче идват и с рискове. Според последния доклад на УНИЦЕФ за състоянието на децата в света, който обхваща 24 държави, 33% от анкетираните деца са отговорили, че нещата, които не харесват в интернет, са с нежелано сексуално съдържание, а 23% съобщават, че това е съдържанието с насилие. Повече от половината от 11 до 17-годишните са изложени на най-малко една форма на отрицателно съдържание.

Също толкова тревожно е, че 58% от децата, които са видели реч на омразата в интернет през изминалата година, не са посмели да реагират. Тези обезпокоителни данни бяха една от причините да стартирам кампанията SaferInternet4EU на тазгодишния Ден за по-безопасен интернет с три ключови теми: онлайн безопасност, медийна грамотност и киберхигиена. От февруари до момента, кампанията достигна до 15 500 училища и близо 10 000 други организации в цяла Европа“, информира комисар Мария Габриел по време на форума.

Според предварителните данни досега над 15 милиона граждани на ЕС са се възползвали от повече от 1 300 нови ресурси, покриващи теми като фалшиви новини, кибертормоз, опасения за неприкосновеността на личния живот, излагане на вредно или смущаващо съдържание и киберхигиена.

Много е важно да достигнем до децата, младите хора, родителите, учителите, хората с увреждания, които имат ограничен достъп до технологиите, преобразяващи живота ни. Никой не трябва да бъде изоставен. Всеки трябва да се възползва от огромните възможности, които предлагат тези технологии. Всички трябва да поемем своята част от отговорността.

Представителите на индустрията да създават безопасни продукти и услуги. Родителите и учителите да помогнат на децата да използват правилно и безопасно устройствата и да им бъдат в полза в обучението.

Младите хора да не се страхуват да говорят открито за това, с което се сблъскват в интернет. Европейската комисия и аз лично като комисар ще продължим да подкрепяме усилията на всички и да създаваме условия за по-безопасен интернет за нашите деца. Заедно можем да създадем цифрова Европа, основана на ценностите на взаимното уважение, солидарността, приобщаването, свободата, заяви българският еврокомисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK