Мария Габриел: Ранна превенция и присъди за трафикантите ключови в борбата с трафика на хора

снимка: Пресслужба Мария Габриел

На 18 октомври отбелязваме Европейския ден за борба с трафика на хора, който за седма поредна година привлича вниманието на ангажираните с проблема институции, неправителствени организации, гражданското общество в цяла Европа.

Централното събитие на европейско ниво тази година се провежда в латвийската столица Вилнюс, където под егидата на координатора на ЕС за борба с трафика на хора Мирия Василиаду се анализираха връзките между интернет и трафика на хора и как можем да противодействаме на тази нова форма за набиране на жертви.

Форумът събра министри от кабинета на Република Латвия, експерти от Европол, Интерпол, Евроюст, Европейския институт за равенство на половете, Европейския институт за превенция на престъпността и други европейски и международни организации, работещи по проблема.

По покана на Европейската комисия, българският евродепутат Мария Габриел от групата на ЕНП/ГЕРБ отправи видео послание към участниците в конференцията, в което подчерта ролята на Европейския парламент в борбата с трафика на хора, предизвикателствата и мерките за противодействие.

„Трафикът на хора е съвременното робство, което засяга както развитите, така и развиващите се страни. Жертвите по света са повече от 27 милиона души. В същото време, идентифицираните жертви са по-малко от 1%. Трафикът на хора има много лица – принудителен труд, трафик на деца, трафик с цел сексуална експлоатация и много други. Близо 2/3 от трафика на хора под 18 години засяга момичетата, а това е между 15 и 20% от световния трафик на хора. В същото време, 62% от трафикираните жени са с цел сексуална експлоатация. Ето защо днес, в Европейския ден за борба с трафика на хора, трябва да анализираме цифрите, ситуацията, предприеманите действия. Защото днес това може да се случи на всеки.”, заяви в обръщението си Мария Габриел, координатор на ЕНП в Комисията по права на жените и равенството между половете.

В контекст на използването на интернет като средство за набиране на жертви, тя подчерта значението на съвременните технологии за борбата и прекратяването на трафика на хора. Нужни са информационни кампании за повишаване на осведомеността по проблема, особено сред младите хора, мобилизиране на подкрепата за жертвите чрез достъп до информация за рехабилитация и реинтеграция.

Като предизвикателство Мария Габриел отбеляза липсата на цялостна статистика за жертвите на трафик, липсата на подробен анализ на използването на социалните мрежи като средство за отвличане, необходимостта от засилване на мерките за подкрепа на жертвите.

„2013 година е годината на гражданите. Ето защо бих искала да подчертая, че колкото повече гражданите познават правата си, особено трудовите права, толкова по-ефективно ще бъде намерено решение за трафика на хора. Ключовите думи са превенция чрез информационни кампании, присъди за трафикантите, помощ за жертвите и перспективи за тях. Нека използваме всички инструменти, които вече съществуват. Такава е стратегията за борба с трафика на хора 2012-2016 г. Но и нека бъдем иновативни – чрез новите технологии да бъдем адекватни на новите форми на трафик.”, призова българският евродепутат.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK