СУ „Никола Вапцаров”- Хаджидимово, участва в Осмата национална конференция „Насърчаване на четенето”

Снимки: СУ "Никола Вапцаров" - Хаджидимово

Старши учителят по български език и литература - Заприна Глушкова, записа пето участие в този форум

В периода 31.07. – 02.08.2019 г. в гр. Велико Търново се проведе Осмата национална конференция „Насърчаване на четенето“ под наслов „Четене и комуникация“.

След спечелен конкурс по темата: „Четене и комуникация“, в нея взеха участие 80 учители, библиотекари и други, обвързани с културата и образованието в България.

Организатор на събитието е Центърът за развитие на човешки ресурси /ЦРЧР/ в ролята си на Национална агенция по Програмата „Еразъм+”, на Национално звено за координация по дейност eTwinning, Национален Еврогайдънс център, Национален Европас център и Евродеск България с водещ – Милена Караангова, главен експерт в ЦРЧР.

Старши учителят по български език и литература, Заприна Глушкова от СУ „Никола Вапцаров“ - Хаджидимово, премина успешно селекцията и участва за пети път в това събитие, превърнало се в работилница за идеи, инициативи и добри практики.

Конференцията има за цел да срещне единомишленици, да провокира размисъл и раждането на нови идеи и инициативи.

През всеки от конферентните дни идеите си представяха участници от различни краища на страната. В края на първия ден участниците направиха обиколка на историческите и културните забележителности на град Велико Търново.

Вторият ден включваше работни ателиета, ръководени от eTwinning посланиците Ирена Райкова и Теодора Вълова. Непосредствено преди закриването на конференцията се състоя изложбата „Какво четеш?“, която събра на едно място произведенията, донесени от участниците като дарение за две читалища от малки населени места в страната.

На Конференцията говорихме заедно за това как четенето изгражда и подкрепя общуването и комуникацията, както и за уменията, с които те са свързани. Обсъдени бяха теми като:

  • Комуникация и четене в контекста на мобилността;
  • Четенето – вербална или невербална комуникация;
  • Четенето с разбиране – основа на грамотността;
  • Емоционално и социално израстване чрез четенето;
  • Четенето в подкрепа на комуникацията с/на деца със СОП;
  • Комуникативни умения на съвременния учител;
  • Четенето в подкрепа на комуникативните умения на майчин и чужд език

Милена Караангова, главен експерт в ЦРЧР, благодари на участниците за присъствието и активността им и сравни конференцията с мозайка, чийто цялостен облик се дължи на всеки един от съставящите я елементи.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK