Мария Габриел откри първата общинска художествена галерия в Сандански

Снимки: ГЕРБ

Водачът на листата на ГЕРБ и кандидатите на СДС за изборите за Европейски парламент - Мария Габриел (която е действащ български еврокомисар по цифровата икономика и общество), откри първата общинска художествена галерия в Сандански. Галерията е създадена по искане на художниците от града, на което откликва кметът Кирил Котев.

"За мен културата и изкуството са в основата на нашата българска и европейска идентичност. Радвам се, че тази нова галерия ще бъде още една възможност художниците на Сандански да покажат тази наша идентичност. С таланта си, вие, художниците, сте неделима част от българското и европейското културно многообразие. Да го съхраним и направим така, че повече европейци и други народи по света да имат достъп до него, работя и аз", заяви при откриването на галерията Мария Габриел.

Водачът на листата на ГЕРБ и СДС присъства и на официалното откриване на празничния концерт за Деня на Сандански. Тя поздрави жителите и гостите, като се обърна специално към младите хора на Санданска община, които години наред са участвали в конкурсите на европейска тематика, които Мария Габриел организираше като член на Европейския парламент два мандата. Редица от тях посетиха Европейския парламент в Брюксел като първа награда, други спечелиха поощрителни награди.

"Скъпи санданчани, вие имате изключителни поводи за гордост – вековна и богата история, съхранени традиции и неповторими природни дадености. Те превръщат Сандански в неизменна част от културно-историческото наследство на България и Европа и предпочитано място за отдих и туризъм. Но най-ценният капитал сте вие, неговите граждани. Пожелавам от сърце да поддържате престижа и авторитета на града и същевременно да запазите богатото му културно наследство. Убедена съм, че притежавате сили, идеи и упоритост, за да се развива Сандански стабилно и устойчиво като европейски град, утвърждавайки се като още по-желано място за живот и инвестиции", заяви още водачът на листата на ГЕРБ Мария Габриел.

Колкото повече хора гласуват, толкова по-голяма заявка даваме, че България е фактор, а не в периферията на ЕС. Опитът е този, който отличава нас, кандидатите на ГЕРБ и СДС от другите. Твърдост и дипломация – с това ме познават в Европа. Важен е опитът, защото особено сега, когато се договаря новата многогодишна финансова рамка, е важно да умееш да водиш преговори и да отстояваш позиция. Това заяви Мария Габриел на среща с жители от Симитли. На срещата присъстваха кметът Апостол Апостолов и народният представител Стефан Апостолов.

Мария Габриел сподели за важни конкретни проекти като WiFi4EU - инициативата за безплатен интернет, възможността училищата да се включат в Европейската седмица на програмирането, предложението й за отделяне на милиард и половина в следващата многогодишна финансова рамка за цифрови хъбове във всеки регион, което е шанс за регионите, за всяко населено място и тласък за развитие.

"Ще работим повече за свързаността в селските райони, защото връзката все още не е като в градските", каза Мария Габриел. "Обръщам се директно към младите хора, защото от юли месец 2018 г. по моя идея стартира нова програма Цифрова възможност-платени стажове за младите хора в Европа. Искаме инициативата да обхване до 6000 студенти до края на 2020 г. Те ще имат възможността в рамките на пет-шест месеца да направят платен от Европейската комисия стаж в технологична компания и да се запознаят на място, да разберат как новите технологии влияят на традиционните професии в сферата на земеделието и медицината. Не съм привърженик на Европа на големите декларации и стратегии. Това, което ме интересува е Европа да има малки проекти, но всеки един от нас да усеща ползата в ежедневието си", заяви водачът на листата на ГЕРБ и СДС, Мария Габриел.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK