БСП – Гоце Делчев, представи нов екологичен проект

Снимки: БСП-Гоце Делчев

Социалистите подаряват биоразградими пазарски торби за многократна употреба на 3400 домакинства

3400 биоразградими пазарски торби за многократна употреба ще подари на 3400 домакинства от община Гоце Делчев местната организация на социалистите.

Това ще се случи след като гоцеделчевци са кандидатствали с проект „БСП за природата“ към националния фонд за политически инициативи на левицата и проектът им е бил одобрен.

Социалистите припомнят, че найлоновите торбички са сред най-големите замърсители, а българите изхвърлят 4 пъти повече такива от средния европеец.

Дори в Италия и Франция найлоновите торбички са забранени, тъй като се разграждат стотици години, а в процеса на разпад частици от тях попадат в храната и водите.

Според последни изследвания поливинилхлоридът, от който се правят найлоновите торбички, прониквайки в организма, предизвиква промени на клетъчно ниво, които водят до редица заболявания, включително рак.

* 200 000 е броят на морските и горски животни, в световен план, умиращи всяка година вследствие на замърсяването с найлонови торбички.

* 30 000 – броят пластмасови и найлонови отпадъци, открити на всеки квадратен километър в Черно море.

*Над 40 000 са откритите найлонови и пластмасови отпадъци на квадратен километър в Стара Планина.

Всяка една торбичка за многократна употреба спасява живот като спестява употребата на стотици найлонови торби, които ще замърсяват и отравят природата ни.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK