Мария Габриел: Образованието и критичното мислене са ключови в борбата с дезинформацията

Снимка: Пресслужба

„Цифровата грамотност e ключова в борбата с дезинформацията“

Ясни са съставът и задачите на новата експертна група за насърчаване на цифровата грамотност и справяне с дезинформацията чрез образование и обучение. Групата се създава в изпълнение на мерките, заложени във водещата инициатива на българския еврокомисар Мария Габриел - Плана за действие в областта на цифровото образование.

25 експерти с богат опит в областта на образованието, социалните медии, технологиите и журналистиката от 17 различни държави членки ще имат важната задача да определят обхвата на проблема и направят преглед на най-добрите практики. Те ще разработят конкретни насоки за учителите и преподавателите за борбата с дезинформацията и за развитие на цифровата грамотност на учащите. България е представена от Вени Марковски – Интернет пионер, председател на "Интернет общество - България", писал и говорил по темата многократно, участник и в експертната група за борба с фалшивите новини от 2018г.

Цифровата грамотност e ключова в борбата с дезинформацията. Образованието и критичното мислене са тези, които ще дадат на младите хора повече възможности за информиран избор. Учителите имат ключова роля за повишаване на техните способности да оценяват и работят с онлайн съдържание“, заяви Мария Габриел на пресконференция по повод първото заседание на експертната група.

Тя обяви данни от неотдавнашно проучване на Евробарометър, според което 37% от отговорилите европейци ежедневно срещат новини, за които смятат, че представят погрешно действителността или дори са неверни. В този контекст Мария Габриел отбеляза, че цифровата грамотност трябва да се разшири извън придобиването на умения за работа с компютри, таблети и други „умни“ устройства. Критичното мислене, идентифицирането на надеждна онлайн информация и работата с данните са други аспекти, на които Групата ще обърне внимание.

Живеем в свят, в който океан от информация е на един клик разстояние. Предизвикателство е младите хора да имат повече сигурност в онлайн пространството чрез умения за работа с информацията в него. Тя е и в основата на положителните възможности от цифровата трансформация, от които бихме искали да се възползват младите хора“, коментира Мария Габриел.

Групата ще проведе четири заседания. Насоките, които ще бъдат представени през септември 2022 г., ще надградят постигнатото от редица други инициативи на Мария Габриел, по-специално резултатите от работната група на високо равнище за борба с фалшивите новини от 2018г., Плана за действие за борба с дезинформацията и Кодекса за поведение във връзка с дезинформацията.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK