Мария Габриел: Жените трябва да участват в мирните преговори

снимка: Пресслужба Мария Габриел

Представителството на Европейската комисия в България беше домакин на международна конференция с подкрепата на НАТО на тема „Жените и изграждането на мира. Какво правят и защо е от значение?”, организирана от Атлантическия клуб в България, Института за културна дипломация - Берлин и Софийски форум за сигурност. Форумът събра на едно място посланици, държавни служители, експерти и представители на неправителствени организации и на научните среди.

Обсъдени бяха въпроси като премахването на всички ограничения пред участието на жени във въоръжените сили, третирането на жените не само като жертви, но и като носители на помирение, резултатите от прилагането на резолюция 1325 на Съвета за сигурност на ООН, сексуалното насилие като начин на водене на война, жените в Афганистан като средство за успешен завършек на мисията ISAF, нуждата от защита на жените по време на конфликти и след това.

Официални приветствия при откриването на конференцията направиха д-р Соломон Паси, президент на Атлантическия клуб в България, Йордан Божилов, основател на Софийския форум за сигурност, и подполк. Невяна Митева, председател на Сдружението на жените военнослужещи.

В специално видеообръщение евродепутатът Мария Габриел от групата на ЕНП/ГЕРБ посочи, че няма траен мир и демократично развитие без активното участие на жените и включването им на всички нива. Тя подчерта, че в страни като Източен Тимор, Хаити, Киргизстан, Либерия, Непал, Южен Судан, жените са водещи при извеждането на иновативни подходи за предотвратяването на конфликти и насилие и изграждането на мир в техните общности.

„Подкрепата на ЕС за мирните процеси трябва да бъде обвързана с условието за участие на жени в международните екипи, водещи мирните преговори. Жените трябва да играят главна роля в армиите, в мисиите за поддържане на мира и в гражданските мисии”, отбеляза Мария Габриел.

От изказванията на другите участници стана ясно, че макар ролята на жените в сигурността да е била наистина разнородна, в днешно време тя по-скоро се свързва с движенията за пацифизъм.

Подчертана беше ролята на жените военнослужещи от НАТО за преодоляването на бариерите между войските на организацията и афганското население.

Друг важен момент е жените да бъдат разглеждани като представители на мир и помирение, а не просто като жертви.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK