Мария Габриел: Има европейска програма за създаване на ваксина

Снимка: Infomreja.bg

Предвидена е и готовност за производство

“От януари имахме екипи, които и досега работят върху ваксина, върху лечение, върху диагностични тестове, затова и две европейски компании са сред най-напредналите в света”, заяви еврокомисарят Мария Габриел.

Оказана им е подкрепа и те работят в оптимални условия за намиране на решения за коронавируса и създаване на ваксина, подчерта тя. Създадена е и обща платформа за споделяне на данни за ускоряване на процесите.

Вече има и общоевропейска програма за ваксини, която предвижда и следващите етапи, сред които и готовност за производство. По въпроса за финансирането, Габриел съобщи, че само в рамките на нейния ресор са мобилизирани 1 млрд. евро, а Световната донорска конференция е осигурила 16 млрд. евро.

За справяне с икономическите последствия от кризата е предложеният от ЕК нов план за възстановяване със 750 млрд., от които 50 млрд. грантове и 250 под формата на кредити. Най-важното в момента е държавните ръководители да се съгласят за тази голяма рамка.

“Аз с нетърпение чакам това решение, за да може след това вече държавите членки максимално да напреднат с националните стратегии. За мен ще бъде важно тези национални стратегии на всяка една от държавите членки, включително и за България, за която са предвидени над 12 млрд. евро, да бъдат в унисон с приоритетите, зададени от Комисията, които са цифровизацията, зеленият преход, икономика, която истински работи за хората и  дава резистeнтност за бъдещи такива кризи”, подчерта еврокомисар Габриел по БНТ.

Видяхме в тази криза, че цифровите умения не са нещо, свързано с бъдещето, а са част от настоящето. Беше истински стрес тест за нашата цифрова инфраструктура, за образованието, за сектори на икономиката и администрацията и се справихме успешно, подчерта Габриел. И благодари на учителите, родителите и учениците, че успяха да продължат учебния процес.

“Като уточнявам: никога цифровите технологии не могат да заместят социалния контакт”, подчерта eврокомисарят. /БГНЕС

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK