Мария Габриел: ЕС трябва да търси политическо решение за Сирия

снимка: Пресслужба Мария Габриел

Чрез дипломатическата си роля Европейският съюз трябва да търси политическо решение за Сирия извън конкретните действия. Това заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Мария Габриел по време на дебат за ситуацията в Сирия в рамките на пленарната сесия на Европарламента в Страсбург.

„В ЕС вече сме доказали нашата дългосрочна ангажираност към сирийците чрез хуманитарна помощ. ЕС трябва да играе своята дипломатическа роля и да напомня на всеки, който обмисля бързи и целенасочени действия, че това няма да е достатъчно”, подчерта българският евродепутат от ГЕРБ.

Мария Габриел привлече вниманието на върховния представител на ЕС Катрин Аштън и евродепутатите върху практическите аспекти на възможността химическите оръжия да бъдат поставени под международен контрол. Освен това Габриел повдигна въпросите дали ЕС разполага с актуален списък на тези оръжия или информация за тяхното местоположение, каква ще бъде времевата рамка и условията на подобно действие и как ще се гарантира безопасността на международните експерти, които ще отговарят за мисията в страна, която се намира в гражданска война.

Мария Габриел от ГЕРБ обърна внимание и на въпроса за сирийските бежанци и призова държавите-членки да имат предвид споделената отговорност при приемането на бежанци, особено в страните, пазещи границите на ЕС. „ЕС трябва да покаже кураж по отношение на следващите стъпки за разрешаването на конфликта в Сирия. Така ще допринесем за един добър отговор на кризата”, заключи българският евродепутат от ГЕРБ.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK