Кметът Владимир Москов от Попови ливади: Най-важното е, че традицията продължава

Снимка: Infomreja.bg

Съборът в с. Попови ливади премина под съпровода на народна музика и хора. Равносметката е: смях, танци, хора, музика и настроение. 

Децата бяха най-щастливи от простора за игра и захарните петлета и памука, които се продаваха по сергиите.

Местни певци като Боряна Карпузова и Георги Жбантов радваха пируващите, а Николина Чакърдъкова, заедно със своя ансамбъл, зареди публиката.

„Традицията със сигурност трябва да продължи. Тя никога не е имала и намерение да спира, но винаги на 29. юли, тук си има традиция и цялата околия знае, че трябва да почетем героите, които са си дали живота, за да ни има днес“, каза за ИНФОМРЕЖА Чакърдъкова.

Хората бягат от ежедневния стрес като подобни събития ги карат да се веселят и да открият спокойствието в планината.

Според неврокопската певица това е ролята на артиста, така да работи, така да пее, така да танцува, най-вече за хората, че ако може за час или за два да забравят своите „гайлета“.

„Проблемите никога няма да свършат, от утре те продължават, но когато има нещо такова, празнично, дори препоръчвам на хората да се възползват от тези моменти, защото пак казвам, от утре проблемите пак си започват, това е ежедневие, това е живота. Но каквото и да направят артистите, когато самите хора не искат да се отпуснат, нещата стават безсмислени. Но мисля, че се получава!“, добави усмихната Николина.

На събитието присъства и кметът на Гоце Делчев – Владимир Москов, който приятелски подаде ръка на дружелюбните хора.

За традицията и нейното развитие Москов коментира: „Традицията е много стара и най-важното е, че продължава и в днешно време и най-радващото е, че хората не забравят годишнината от избухналото Илинденско-Преображенско въстание, което е част от голямата ни национална история, и винаги или на 2-ри, или в дните около 2-ри се събираме, за да почетем тази паметна дата.“

Градоначалникът сподели, че е доволен от многото хора, които присъстват на празника.

„В различните години е различно. Радвам се, че тази година беше много сериозно участието и пред паметника на Гоце Делчев, също така и веселието на поляната“, допълни Москов.

Съботният ден бе напълно удачна дата, на която да се проведе подобно мероприятие.

Според кмета първото нещо, което зарежда и стимулира хората да идват тук, е датата – тя е сигналът за събирането, а второто - покрай този повод всички да се разтоварят от ежедневието. 

„Радвам, че  такива хора като Николина Чакърдъкова винаги се отзовават, помагат празникът да стане така, както трябва и с патриотичните песни, и с танците и хората, с истински патриотизъм. Допълнително в днешния ден участват всички изпълнители и певци от Гоце Делчев, което също е знаково“, каза за ИНФОМРЕЖА Владимир Москов.

Амбицията и настроението не стихнаха през целия ден.

13-годишно момиче е дошло заедно с баба си от Петрич, за да се весели. Девойката събра погледите на всички с красивата си носия, облечена специално за случая.

Красавицата каза, че идва за първи път на този събор и е решила да бъде напълно автентична. В допълнение е и участието ѝ в сдружение „Македонски комити“, което има патриотични нагласи.

Хората, опънали одеяла на поляната, ту ставаха да поиграят, ту да купят някое вкусно кебапче за хапване.

На 50 км от Гоце Делчев също достойно уважиха загиналите във паметното за Пиринския край въстание.

В Банско положиха венци пред паметника „Банско помни героите“, преди което в църквата „Света Троица“ имаше литургия.

Честването на 114-годишнината от въстанието продължи със събор на Мъртва поляна в местността Чалин Валог.

За доброто настроение на гостите, сред които Даниела Савеклиева, Александър Мацурев и Атанас Стоянов, евродепутатите Андрей Ковачев и Ангел Джамбазки, Бисер Михайлов – областен управител на Благоевград, заместникът му Иван Стоянов и кметът на курорта Георги Икономов, се погрижиха Мария и Магдалена Филатови, които имат банска жилка, както и самодейците от читалището в Банско.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK