Марио Миланов: Най-важното в момента е да разбера къде е Янек, да го намерим

Братът на изчезналия Янек Миланов - Марио, се надява той да бъде открит

Десетки се включиха в автошествието по пътя на изчезването на Янек Миланов, 21 дни от него няма и следа

Десетки граждани, близки, роднини и приятели се включиха в автошествието по пътя на изчезването на 43-годишния Янек Миланов от Дупница. До момента се знае, че Янек се е качил в джипа на Васил Капланов-Каплата пред блока на Миланов в ж.к. „Бистрица“, след това автомобилът е преминал през полицията и се е отправил към село Крайници, като двамата са били вътре – заснети са от камери.

След Крайници следите на Янек се губят, макар телефонът му да е върнат обратно в ж.к. „Бистрица“, където е изключен - в началото на квартала, още същата нощ. По образуваното от Окръжна прокуратура-Кюстендил, досъдебно производство за отвличане тече разследване, в което са включени столични криминалисти и експерти. Автошествието е идея на приятели на Янек и граждани на Дупница, които искат да покажат съпричастност и да отправят апел към институциите да се води ефективно разследване.

„Толкова много хора идват да подкрепят каузата, това показва ясно, че това е кауза на всички хора, на всички граждани, касае всички нас. Най-важното в момента е да разбера къде е Янек, да го намерим. Надеждата ми е на 100%, властите действат, но по обясними причини аз не съм започнат с подробности“, коментира братът на Янек Миланов, Марио. По негови думи подкрепата, която получава от толкова много хора се дължи на факта, че става въпрос за техните права, тъй като това може да се случи на всеки, на всяко семейство.

„Янек изчезна в тази разходка от Дупница до Крайници. Къде е Янек? Върнете ни го“, апелират стотици хора в групата „Къде е Янек“ във Фейсбук.  „Това е начин и да покажем на брата на Янек – Марио Миланов, че не е сам в това ужасно изпитание. Ние сме до него. Янек и Марио са едни от нас – възпитани, мили, миролюбиви, неконфликтни, нормални хора. А достойните и добрите нямаме право да изоставяме едни от нас. С тях сме и искаме Янек да бъде намерен сега! Искаме Марио да знае, че ние сме до него!“, казват дупничани.

В продължение на няколко дни вече се извършва и издирвателна операция в язовир Дяково, като се смята, че тя е част от разследването по досъдебното производство за отвличане. Не е ясно сигнал или развой с доказателствата е причината на язовира да бъдат изпратени водолази и две лодки. Приятели и познати на Янек се молят той да е жив и здрав, макар шансовете за това да се стопяват с всяка изминала минута. Янек е в неизвестност 31-и юли.

Както ИНФОМРЕЖА съобщи, братът на изчезналия Янек Миланов – Марио, призова главният прокурор Иван Гешев да дойде в Дупница, за да се запознае лично със случая и да предприеме всичко необходимо по разследването.

Фактологията:

Марио Миланов живее и работи в чужбина от години. Прибира се в България по спешност, за да следи отблизо и да помага в разследването по изчезването на брат му Янек. На 31 юли през деня Марио се чува по телефона с по-малкия си брат няколко пъти – Янек звучи притеснено заради серия посегателства срещу имуществото му, за които е сигнализирал полицията. Колата му е драскана, гумите й са пукани, срещу апартамента му е стреляно с въздушна пушка, хвърлен е и камък, който се забил в изолацията. Проверките в полицията обаче не дават резултат.

Буквално дни преди отвличането Янек получил и снимка от гробовете на родителите си. Установено е, че за това е използван телефон на криминално проявен мъж от Кюстендил, на чието име има около 700 карти за мобилен телефон.

Към 23 часа на 31 юли Янек седи с приятели пред блока, в който живее е ж.к. „Бистрица“, получава телефонно обаждане, оставя ключовете си, казва на приятелите си, че ще се върне след малко и се отдалечава. Последно Янек е засечен от камери, че се намира в джипа на Капланов, който е с богато криминално минало и някогашен шеф на охраната на Братя Галеви. Още същата нощ приятели не успяват да се свържат с 43-годишния мъж, защото телефонът му е изключен.

От този момент Янек е в неизвестност. Капланов е викан на разпит в полицията, но е освободен и до момента е на свобода. „Янек живее във Франция от 17 години и винаги прекарва ваканциите си в Дупница. Той е неконфликтен, изключително миролюбив и позитивен млад мъж. Не е криминално проявен, никога не е имал конфликти, но от известно време са започнали посегателства над имуществото му, за които е сигнализирал в полицията.

Последно Янек е видян в автомобила на Васил Капланов-Каплата, бивш охранител на Братя Галеви, и от тогава е в неизвестност. В момента се води разследване за отвличане. От наблюденията ми до момента и информацията която имам, вярвам, че отвличането е било внимателно планирано. Имаме нужда от пълната подкрепа на институциите, властите и организациите в Дупница, София и Брюксел. Имаме нуждата от подкрепата на медиите, за да помогнем на полицията и да открием Янек. Ние трябва да вярваме в справедливостта и полицията. Сигурно има гнили ябълки, но знам, че там има невероятни хора, които правят невъзможното, за да помогнат. Благодаря на полицията за невероятните усилия, които полага“, каза в специално видеобръщение преди 3 дни Марио Миланов.

Кой е Васил Капланов – Каплата?

През 2012 г. името на Каплата беше забъркано отново в скандал с гастарбайтер. В края на месец август Стоимен Христов е настанен в хирургичното отделение на дупнишката болница с комоцио и множество рани по лицето и тялото. А причина за това става, нанесен му побой от Васил Капланов. Малко по-рано Стоимен се завърнал от гурбет в Англия, където работил като бояджия.

Решил да излезе с приятели в една от дупнишките дискотеки. След стабилна почерпка обаче мъжът започнал да вдига врява, която се пренесла и в блок в ж.к „Бистрица“. Именно там Христов бива пребит от Каплата, който е негов съсед. Въпреки нанесените множество травми Стоимен не подава жалба в полицията. Последват още редица побоища в Дупница, в които името на Васил Капланов е забъркано. Каплата бе обвинен за побой над черешовия бос в Дупница Йордан Костов-Джоко, на когото изкъртил два зъба.

През 2013 пребива в заведение в Усойка и Димитър Стефанов, а повод за това става красива девойка. Васил Капланов бе един от приближените на Пламен Галев и Ангел Христов-Геле и личен техен гард, известен е с буйния си нрав сред дупничани.

 

В продължение на 21 дни няма и следа от 43-годишния Янек Миланов
Полиция охраняваше автошествието по пътя на изчезването на Янек
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Страхлива20:28 - 21.08.2020
Добре!Самото издирване в язовира е показно,че и полицията мисли че това момче,вероятно е убито Капланов!! "Искам,мамо да стана полицай,за да съм зад мафията".. Идиотщина!!!!
Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK