Димитър Делчев: Мнозинството даде сектор "Сигурност" на концесия

Димитър Делчев, снимка: БГНЕС, архив

С новия закон за частната охрана правителството и мнозинството в НС дадоха сектор "Сигурност" на концесия на частни охранители. От ДБГ изпратихме искане до президента да наложи вето. Това каза пред Радио Благоевград Димитър Делчев, председател на „Движение България на гражданите“.

Хора, които не са преминали полицейско обучение, ще могат да носят огнестрелно оръжие и да задържат, според този закон. Кметовете феодали ще могат да си наемат лични армии, които да ги бранят от хората и закона. Това поставя заплаха пред сигурността на гражданите, затова настояваме за действия от страна на президента, които да спрат влизането в сила на текстовете, коментира Делчев.

Според думите му покрай изкуствения шум по Истанбулската конвенция незабелязани остават важни теми като частната охрана, които биха имали сериозно отражение върху обществото.

Целта на темата с Конвенцията беше именно отклоняване на вниманието и вкаране на бяс и разделение у хората. Спорещите страни никога няма да стигнат до едно мнение, защото спорът не е по факти, а според призраците, които някои виждат. Тези, които смятаме, че в Истанбулската конвенция не пише нищо за трети пол, няма да убедим другите,че духове не съществуват, допълни той.

На въпрос за увеличението на цената на тока за бизнеса Делчев беше категоричен, че то ще бъде платено от всички граждани през увеличените цени на стоките, които са последицата и държавата трябва да иа категорична позици.

Има данни, че държавните дружества задържат продажбата на електроенергията, с което си осигуряват по-високи печалби, за сметка на бизнеса. Това прилича на картел от страната на трита производителя на ток, който държат и около 90% от пазара. От РБ призовахме Теменужка Петкова да направи проверка в НЕК, АЕЦ Козлодуй и ТЕЦ Марица Изток – 2, за да установи има ли картел, заяви още Димитър Делчев.

Според него министърът на енергетиката и депутатите трябва да спрат да бездействат, а бързо да подготвят законодателни промени, които да дадат възможност на КЕВР да проверява не само израчите на пазара, а и самата борса за нелоялни търговски практики.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK