Марешки приписа на премиера „беквокалите“ на президента

Снимка: epicenter.bg

Докато обясняваше от парламентарната трибуна защо „Воля“ няма да подкрепи и двата внесени законопроекта за борба с корупцията, лидерът на партията Веселин Марешки се обърка и приписа на премиера Бойко Борисов думи на президента Румен Радев.

Марешки атакува премиера, когото винаги депутатите му винаги хвалели, а той наричал съпартийците си „беквокали“. Председателят на парламента Димитър Главчев (ГЕРБ) веднага го поправи, че репликата не е на министър-председателя, а на президента Румен Радев.

Няма да подкрепим създаването на поредния ялов, безплоден антикорупционен орган, заяви Марешки по време на дебатите. Депутатите разискваха по два проекта – на Министерския съвет и на БСП.
 
„Борбата срещу корупцията и контрабандата беше нашата борба, заради която ние в момента сме представени в българския парламент. Искаме да създадем поредния орган, в който тези, които са управлявали докато е създавана корупцията, ще назначат поредните си братовчеди, шуралейки, стринки или всякакви други. Как ще борим контрабандата, когато за шефове на борбата с контрабандата сме назначили хора, които са уволнени за лоши резултати в борбата с контрабандата? Как ще се борим с картелите, когато се оказва, че някои са на заплати при същите тези картели?“, запита Марешки, цитиран от „Фокус“. По думите му говоренето за корупция по високите етажи на властта означава, че всички са убедени, че по най-високите етажи на властта има корупция.
 

„Сега остана някой да излезе да каже кои са корумпираните. Ако сме твърди, че има корупция в най-високите етажи на властта, съответно и в Министерски съвет, тогава обявяваме, че тези, които са избрани, са назначили хора, които са абсолютно некадърни. Обяснявате, че главният прокурор не си върши работата, с което аз не съм съгласен.

Няма да подкрепим създаването на поредния ялов, безплоден орган, без значение от кого е назначен шефът му. Ще подкрепим закон за борба с корупцията, контрабандата и картелите, защото това са основни тези от нашата предизборна програма“, подчерта Марешки. Той бе категоричен, че няма да разрешат поредните братовчеди и роднини да застанат начело на орган само и само, за да бъде смазан пореният политически противник. „И двата законопроекта са едно и също. Едно и също са ГЕРБ и БСП. Нищо не се променя, независимо още колко пъти ще се извъртите с подкрепа на едни или други политически формации. Нека да създадем тези норми, които да развържат ръцете, ако някой пречи на прокуратурата, ДАНС, МВР да си вършат работата. Да им дадем инструментариума, а после да им търсим отговорност за резултатите, които ще свършат или не“, каза още Веселин Марешки.

След него думата за реплика взе зам.-председателят на ПГ на „Воля“ Кръстина Таскова. „Г-н Марешки, много трудно може да ви отговорят на всички тези въпроси хората, присъстващи в тази зала или поне техните лидери и началници, които определят правилата“, каза тя. И похвали партийния си началник, че е „първият, който заговори за корупция, картели и монополи и хората, които 25 години са ни управлявали, независимо от ляво или от дясно, не са използвали тези думи преди Европа да ги накара да направят закон“.

Това даде повод на Данаил Кирилов от ГЕРБ да поздрави Марешки за плурализма на мнения във „Воля“, но и да заяви, че не е съгласен с интерпретацията му за органите за борба с корупцията.

Кирилов каза още на Веселин Марешки, че в момента се е съсредоточил само в Министерския съвет, което не е правилно, тъй като корупцията е навсякъде.

Лидерът на „Воля“ му отговори, че не е искал да засяга само кабинета, а и областните управители, както и шефовете по висшите етажи, които все още не можели да се справят с контрабандата. А по повод плурализма, Марешки похвали депутатката си и заяви, че във формацията му имало родолюбци, а не псевдо патриоти.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK