В Соволяно отбелязаха храмовия празник на църквата "Св. Атанасий Летни"

Снимки: Infomreja.bg

В кюстендилското село Соволяно отбелязаха празника на животновъдите соволчани. Местни хора се събраха по традиция в църквата "Св. Атанасий Летни", където отец Иван Янчовичин отслужи водосвет за здраве и благоденствие.

"Традицията се спазва всяка година на този ден. Събираме се в църквата, животновъди даряват мляко, от което се прави айрян и сирене за здраве на животните и техните стопани. С днешния празник пожелавам на хората на бъдат здрави, усмихнати, щастливи и да гледат в бъдещето напред", каза за ИНФОМРЕЖА Пламен Илиев - кмет на село Соволяно.

Христо Кърджалийски - местен кореняк соволчанин поддържа двора на църквата от години. 

"Тук всичко беше обрасло в бурени и още по времето на кметуването на Радка Велинова взехме решение на променим това. Започнахме чaстично с оградата с лични мои средства и с помощта на г-жа Велинова. След това се направи и площадката, покрива, входната врата и други.  Подобренията станаха факт благодарение на средства отпуснати от Дирекция "Вероизповедани", включиха се и частни дарители", каза Христо Кърджалийски, който полива и коси редовно тревата в двора на църквата, която се отваря събота, неделя и по празници.

"Църквата е построена 1885 година, мястото е дарено от Соволчанин на име Тенчо, а дарителите по строежа са семейство Христови от Босилеградско. Църквата се построява благодарение на тях, а мястото може да се използва само и единствено за черковни нужди. Тук сме израснали с Христо, много хубави празници се правеха винаги, стараем се да поддържаме традицията жива", обясни за ИНФОМРЕЖА екскметицата на Соволяно Радка Велинова.

Църквата е реконструирана през 2007 година. Куполът е ромонтиран, има нов кръст, иконите са реставрирани от жителка на селото с фамилия Манова. 

Църквата е малка, но красива и уютна, намираща се на главен път Кюстендил - Република Сърбия. 

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK