Ремонтират църквата "Св. Теодор Тирон" в Соволяно

Снимка: Уикипедия

На финалната права сме относно финансирането на ремонта на Възрожденската църква "Св. Теодор Тирон" в нашето село Соволяно. Очакваме всеки момент нещата да се случат и финансовото подпомагане от Дирекция "Вероизповедания" към Министерски съвет да бъде факт. 

Това съобщи за ИНФОМРЕЖА Пламен Илиев - кмет на кюстендилското село Соволяно. 

Предвижда се до 20. юли, когато в селото се прави традиционния празник с курбан, ремонтът да е приключил. 

Ще бъде ремонтиран изцяло покрива на църквата, строена през 1834 година, ще бъдат измазани стените и облагороден двора.

"Всичко това се случва с пълната и безрезервна подкрепа на Община Кюстендил в лицето на кмета  Петър Паунов. Искам да отбележа, че в България само две църкви носят това име, едната от които е в нашето село, с което се гордеем", каза кмета на Соволяно, Пламен Илиев.

Църквата се намира в центъра на село Соволяно, в близост до стадиона. Представлява еднокорабна, едноапсидна постройка, вкопана на три стъпала в земята.

Построена е върху основите на по-стар храм със съдействието на митрополитския наместник в Кюстендил Авксентий Велешки. Църквата е с размери 18 м. дължина и 4 м. ширина.

Впоследствие към нея е пристроена нова част от западната страна, а недалеч от църквата през 1887 г. е издигната камбанария с диаметър 4 м. и височина 13 м.

Иконите в църквата „Свети Теодор Тирон“ са особено колоритни. Рисувани са през 1860 г., и върху тях едва се чете неясен подпис на автора им на гръцки език.

Църквата носи името на римски войник от Мала Азия, който през 306 г. сл. Хр, бил изгорен на клада като християнски мъченик.

 

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK