Марешки подкрепи "Света София" с митинг срещу провокацията на Турция

Източник: Воля

"Вярвам, че делото ни ще има успех!", заяви той

Като православни християни не можем да останем безучастни към тази провокация към целия християнски свят. Живеем в свят, в който всеки ден трябва да защитаваме християнските ценности, защото посегателствата срещу тях стават все повече.

Това е заявил лидерът на "Воля" Веселин Марешки на митинг в подкрепа на храма "Света София" в Истанбул, който от вчера е джамия. На събитието пред столичната църква "Св. София" са присъствавали депутати от парламентарната група на "Воля" и симпатизанти. 

Марешки обясни, че участва в събитието не като политик, не като заместник-председател на парламента, а като православен християнин.

"Дойдох, за да изразя своята подкрепа за една древна християнска светиня, паметник на ЮНЕСКО, един храм, съхранил многовековна култура и история, каквато е църквата "Света София" в Истанбул. Напълно споделям тревогата на Светия Синод и огорчението на всички християни по света от превръщането ѝ в джамия. Да, уважавам институциите в съседна Турция, но в случая смятам, че този акт е продиктуван от геополитически мотиви. А когато политиката се намеси във вярата, не се случват добри неща", коментирал той.

Според Марешки всички ние сме длъжни да реагираме, както го направиха и Папата, и руският патриарх Кирил, и другите християнски църкви по света, даже и американският държавен секретар. 

По думите на Марешки, храмът трябва да остане музей и посещаван туристически обект, какъвто е бил десетилетия наред като духовен център на християнството и символ на световното културно наследство.

"Това, че сме се събрали днес тук, не означава, че се бъркаме във вътрешните работи на една независима държава, а че призоваваме за мъдрост и толерантност. Защото съдбата на този храм е въпрос от международно значение. Вярвам, че делото ни ще има успех! Защото Бог вижда, че намеренията ни са искрени!", уверил още Марешки.

Той се разписа в подписка в подкрепа на запазването на "Св. София" в Истанбул като музей. Същото са направили и още десетки хора. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Българин20:10 - 26.07.2020
Ердоган е много нагъл фантик на, който не му пука за протести.Такива хора могат да бъдат убедени само със сила!
Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK