Зелен дол и Българчево минаха на воден режим, забраниха поливането с питейна вода в цялата община

Снимка: Infomreja.bg, архив

Благоевградските села Зелен дол и Българчево минаха на воден режим.

Мярката се налага заради силно намалели дебити на водоизточниците, обясниха от „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД – Благоевград.

Българчево е разделено на две зони. В първата, която включва имотите на север от сградата на кметството, ще се подава вода от 07.00 до 19.00 часа, а в южната част на селото вода ще има от 19.00 до 07.00 часа.

За Зелен дол са въведени три часови зони, в които ще се подава вода – от 06.00 до  08.00 ч., от 12.00 до 13.00 ч. и от 18.30 до 20.30 часа.

Графиците са съгласувани с кметовете на двете населени места. 

Заради безводието жители на двете села заплашиха с протест. Той трябваше да се състои в неделя, но бе осуетен от служители на водното дружество, които още същия ден се заеха с оводняване на водосбора при водоизточника в Зелен дол.

От ВиК коментираха, че проблемът е заради трайното засушаване в района през последния месец, като масовото използване на питейната вода за напояване допълнително е усложнило ситуацията. 

По препоръка на дружеството заместник-кметът на община Благоевград, Иво Николов, издаде заповед за ограничаване на водоползването в града и съставните села. 

Прогнозата на синоптиците е за опасно високи температури поне още седмица.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK