Мая Манолова: Все повече хора у нас са експлоатирани

Снимка: Булфото

Темата за трудовата експлоатация е важна, защото по брой жертви е на второ място след трафика с цел сексуална експлоатация. Това заяви омбудсманът Мая Манолова по време на кръгла маса заедно с фондация "Анимус", предаде репортер на Novini.bg.

Поводът за кръглата маса е, че през последните 5 г. броят на случаите на трудова експлоатация на българи, както и случаите на нарушаване на трудовите права на гражданите, се увеличават.

Все повече хора са експлоатирани в различни сектори като селското стопанство, строителството и сферата на услугите, заяви омбудсманът. Един от ключовите инструменти за справяне с този проблем е сътрудничеството между държавните институции и неправителствените организации.

По думите на Манолова годишно се водят около 20 наказателни производства срещу трудовата експлоатация, а приходите от нея са около 3,5 млн. лв. У нас има благоприятна почва за трудова експлоатация, а същевременно тя се доказва трудно, каза Мая Манолова. По думите й по света около 20 млн. души годишно попадат в капана на трудовата експлоатация.



 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK