Манолова: Апелираме служебния премиер за компенсации за скока на тока

Снимка: ИБГНИ

За бизнеса ще са нужни около 180 млн. лв., а за домакинствата - 30 млн. лв. за компенсации

Апелираме служебния премиер Стефан Янев за незабавни компенсации за скока на цените на тока за бизнеса, детските градини, училищата и болниците. Ако се приеме увеличение на цената на тока и за домакинствата – те също да бъдат компенсирани от държавата.

Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова в предаването „Твоят ден“ по Нова Нюз.

Средната цена на тока за бизнеса, детските градини, училищата и болниците през септември е 240 лв. През август достигна 300 лв. Разликата между прогнозната пазарна цена на КЕВР – 120 лв. и реалната пазарна цена – 240 лв. да бъде поета от държавата от 1 октомври 2021 г. до 31 март 2022 г. Това би струвало на бюджета между 150 и 180 млн. лв. на месец, допълни Манолова.

Ние призовахме публично, ще го обосновем и писмено, разговаряхме и с работодателски организации. Ако искаме да не допуснем безработица, фалити на фирми и галопираща инфлация, трябва да има компенсации, подчерта тя.

Ако има увеличение на тока за домакинствата, държавата да компенсира разликата между сегашната цена и повишената. При 20 % увеличение, компенсацията би струвала на бюджета 30 млн. лв. на месец, посочи Манолова.

Подкрепата за възрастните хора, семействата и самотните родители са наши основни приоритети. С актуализацията на бюджета бяха приети наши важни предложения – за преизчисляване на пенсиите и увеличаване на втората година от майчинството от 380 лв. на 650 лв. Внесохме важни за хората законопроекти – за колекторските фирми и отлагане увеличаването на цената на водата, добави тя.

„Изправи се БГ! Ние идваме!“ е с протегната ръка и към предложението на Христо Иванов за общи листи, и към предложението на Кирил Петков за следизборна коалиция. Важно е хората да знаят, че ГЕРБ и ДПС ще бъдат далеч от властта и че ще има правителство на промяната и мнозинство на почтените, допълни Манолова.

Това ще даде увереност на хората, че кошмарът от 46-тия парламент, в който формациите на промяната си разменяха обиди и интриги, повече няма да се случи. Най-драматичното в 45-тия и 46-тия парламент е, че нямаше правителство. Отговорността за това е на най-голямата протестна партия – ИТН. Те два пъти не успяха да направят правителство. Обнадеждаващо сега е, че форматът на следващата управляваща коалиция ще е ясен на българските избиратели, заяви тя.

Не вярваме в тезата за „доброто“ ГЕРБ и „доброто“ ДПС. Чакам да видя как Борисов ще даде на Прокуратурата информация за придворните си фирми и как парите ще бъдат върнати. И избирателите на ГЕРБ получават ниски доходи и пенсии заради кражбите през последните 12 години. И те се движат по некачествени пътища заради приятелски фирми. Мафиотският модел удряше еднакво тежко и избирателите на ГЕРБ, и на други политически формации, каза Манолова.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK