Медицинските специалисти от Кюстендил излизат отново на протест! Омбудсманът подкрепя исканията им

Снимка: Infomreja.bg

Медицинските специалисти от Кюстендил излизат отново на протест, като той ще се проведе утре в двора на МБАЛ „Никола Василиев“. Очаква се при протестиращите да пристигне и омбудсманът Мая Манолова.

Ето и основните искания на медицинските специалисти:

- Без търговски дружества в Здравеопазването.

- Еднаква основна заплата за всички специалности по Здравни грижи независимо от местоработата или собствеността на болницата – 2 (две) минимални работни заплати за страната.

- Допълнителните възнаграждения и техните размери с регламентирани правила (в зависимост от натовареността).

-  Връщане на медицинските стандарти.

-  Нощен труд – /почасово заплащане/, допълнително заплащане за работа в Спешно и ОАИЛ, клас прослужено време 1.2% на година.

- КТД на Национално ниво задължителен за всички структури в Здравеопазването.

- Възможност за регламентирана сестринска практика.

- Промяна в категорията труд.

„Това са най-основните ни искания, за да запазим професията „Медицинска сестра”, да останем и работим в България! Защото ни омръзна да бъдем недооценени! Защото искаме нормални заплати и добри условия на труд! Защото ние сме тези, които се грижат за здравето на хората! Защото не искаме повече да носим системата на гръб!“, се посочва още в декларацията, която е адресирана до всички отговорни институции.

По повод предстоящият протест, който отново ще обхване цялата страна, омбудсманът Мая Манолова излезе с позиция, в която категорично се обяви против упражняването на натиск и психически тормоз над медицинските специалисти.

Професионалисти по здравни грижи от цялата страна потърсиха помощта на омбудсмана на Република България, за това че над тях се упражнява психологически тормоз, заради участието им в националния протест за по-добро заплащане и по-добри условия на труд.

„Получих съобщения за отправени заплахи и предприети действия срещу организатори и участници в протестите от гр. София, гр. Варна, гр. Бургас, гр. Пазарджик, гр. Монтана, гр. Казанлък, гр. Габрово, гр. Велинград и др. Предоставени са данни, включително аудиозаписи, за директни заплахи за уволнение, както и за други прояви на натиск. На следващия ден след участие в протеста, медицинска сестра е била командирована от ръководството на една столична университетска болница в друга болнична структура, без да бъдат предупредени преките й началници за това, без да е инструктирана за новото работно място, а друга сестра в същата болница е заплашена с уволнение, неизвестни на какво законово основание“, обяви Манолова.

Тя беше категорична, че подкрепя исканията на медицинските специалисти и настоява да бъде намерен механизъм за гарантиране на техните трудови възнаграждения, осигуряването на нормални условия на труд, както и за разглеждане на останалите проблеми и искания.

„Призовавам министъра на здравеопазването да излезе с официална позиция, в която ясно и недвусмислено да осъди посегателството върху гражданските права на протестиращите професионалисти по здравни грижи, като по този начин разсее всякакви съмнения, че явно или мълчаливо стои зад тях“, призова още Мая Манолова.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK