Мая Манолова показа трафопоста с 600 фалшиви регистрирани избиратели в Бело поле

Снимка: Изправи се.БГ

Тя призова да се почисти списъкът с мъртви души

Председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова показа във видео на живо във Фейсбук трафопост в благоевградското село Бело поле, на чийто адрес са регистрирани 600 фалшиви избиратели.

С тези 600 регистрирани избиратели, избирателите общо в селото ще бъдат 8874, при положение, че жителите на Бело поле са около 600 души, обясни Манолова.

Вчера на работна среща с „Отровното трио“ и „Има такъв народ“ решихме да защитаваме честността на изборите. Ще създадем мрежа от наблюдатели в близо 12 хил. секции в страната за следващите избори и ще имаме истински данни кой къде живее. Ще има санкции за тези, които са „активирали“ мъртвите души да гласуват и за тези, които не са посочили адрес на местоживеене, каза още председателят на „Изправи се.БГ“.

Тя подчерта, че в единствената секция в село Бело поле, където е трафопостът, на местните избори е имало записани 574 избиратели с настоящ адрес, а за парламентарните избори ще са 8874 души с постоянен адрес.

Тя призова кметът на Бело поле от ВМРО, областният управител от ГЕРБ и кметът на Благоевград, независим, но подкрепен от БСП да почистят списъка с мъртви души.

Благоевградска община води по мъртви души - вместо реалните около 70 хил. души, които живеят тук, по списъците са 115 хил. души. В областта е масова практика вписване в списъците на граждани от Северна Македония.

Същите практики има в Рилци, Бистрица, Кюстендилско и в София, каза още Манолова и допълни, че по данни на експерти има над 1.2 млн. мъртви души в избирателните списъци.

Жител на Бело поле обясни, че това обуславя успеха на кметския вот и евентуално на парламентарния. Необходима е абсолютна дерегистрация, категоричен бе той.

За ГЕРБ мъртвите души са добре, защото могат да бъдат "активирани" за изборите, каза още Манолова.

От „Изправи се.БГ“ предлагат преброяването на населението от НСИ да бъде направено през януари и февруари и да се използва за гарантиране честността на изборите. Да има графи за българите, които живеят зад граница, защото не е нормално 2 млн. души в чужбина да са в избирателните списъци в България. Основните стъпки за подобряване на изборния процес е изчистване на мъртви души от списъците, допълни Манолова.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK