Без уведомление в инспекцията по труда, ако няма промяна в условията на труд

Снимка: Infomreja.bg

Работодателите, в чиито предприятия през предходната година не е имало промяна в условията на труд, ще бъдат освободени от задължението да подават писмено уведомление до териториалната дирекция „Инспекция по труда“, с което да удостоверяват този факт. Това предвиждат промени в Закона за здравословни и безопасни условия на труд, които бяха приети от правителството.

Според сегашните текстове в закона всяка година до 30 април работодателите трябва да подават писмено уведомление, че през предходната година не е имало промени, свързани с адреса на предприятието, вида и характера на производствената му дейност, броя на работниците, условията на труд, рисковите фактори и мерките, които гарантират недопускането на аварии и злополуки.

Уведомленията не съдържат данни, които биха подпомогнали контролната дейност, а само потвърждават липсата на промяна на вече декларирана информация. Подаването на документите е необоснована административна тежест за работодателите. С промяната около 160 000 фирми ще бъдат освободени от това задължение.

С други промени в закона се създава законово основание Службите по трудова медицина да извършват своята дейност по стандарти, утвърдени от министъра на здравеопазването и министъра на труда и социалната политика. Целта е да се подобри качеството и контрола върху дейността им.

Предлага се Националният съвет по условия на труд да изпълнява функциите на Националния съвет за инспектиране на труда. По този начин се премахва дублирането на функциите на двата съвета и се създават условия за ефективен социален диалог на национално равнище в областта на безопасността и здравето при работа.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK