Мая Манолова: Плевнелиев да почерпи, Янев прави ГМО-комисия

снимка: БГНЕС

Конституционният съд за пореден път потвърди противоконституционната дейност на това парламентарно мнозинство, заяви депутатът от ПГКБ Мая Манолова в парламента. Тя изтъкна, че социалистите не са имали никакво съмнение, че комисията за проверка на президентската институция по време на мандатите на Първанов-Марин е противоконституционна.

„Конституционният съд връща достойнството на парламента. Президентът Плевнелиев има повод да почерпи, защото от тук и занапред подобни комисии, които да го тормозят, няма как да бъдат създавани”, добави Манолова. Според нея подобни комисии показват, че управлението на ГЕРБ върви към своето изчерпване.

Депутатът от левицата напомни, че бяха създадени комисии  срещу Георги Първанов и срещу Сергей Станишев. „Всеки един от тези опити катастрофира горе-долу по един и същи начин”, отбеляза Манолова. По думите й всяка комисия, ръководена от Яне Янев е смешна и бутафорна.

„Няма да има такава комисия”, отсече Любен Корнезов по повод намеренията на Янев да прави нова временна комисия. „Очевидно има намерение да създаде ГМО-комисия”, добави Мая Манолова. Тя обясни, че няма нищо извънредно в случаите, за които става дума и има други форми, които могат да контролират дейността на министрите наред с парламентарния контрол. Така например правната комисия може да се занимава с въпросите на даването на гражданство и дейността на правосъдния министър, а бюджетната комисия може да контролира опрощаването на държавни вземания в частта, която касае изпълнителната власт.

„Очевидно Яне Янев не може да живее без комисия. Ако парламентарното мнозинство смята да го използва за маша още веднъж, тяхна воля”, каза още Мая Манолова.

Любен Корнезов коментира, че в 20-годишната практика няма случаи конституционните съдии да си правят самоотвод. „След като станеш конституционен съдия, си хвърляш политическата мантия или своите пристрастия и служиш само на конституцията”, заяви депутатът от ПГКБ.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK