Манолова: Министерството на енергетика ще задължи хората да платят 100 млн. лв. за нови топломери

Снимка: Изправи се.БГ

Промените предвиждат след 25 октомври 2020 г. поетапно да се въведе месечно отчитане на потреблението на топлинната енергия

Защо потребителите на топлоенергия трябва да платят над 100 млн. лв. за нови разпределители, топломери и индивидуални водомери с дистанционно месечно отчитане, след като КЕВР ще определя цената на топлинната енергия веднъж в годината? Защо гражданите трябва да направят тези разходи?

Това попита председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова в свое становище, изпратено до КЕВР днес, относно предложените промени в Наредбата за регулиране на цените на топлинната енергия. Промените предвиждат след 25 октомври 2020 г. поетапно да се въведе месечно отчитане на потреблението на топлинната енергия в имотите на потребителите, като отчитането ще става с измервателни уреди, които хората да си платят.

В становището, изпратено до КЕВР, Манолова и експертите от Гражданската платформа настояват цените на топлинната енергия да се определят всеки месец, а не веднъж годишно, както предвижда наредбата.

Настояваме цените на топлинната енергия да се определят всеки месец, след като в България ще се въведе задължително реално месечно отчитане на потребената топлинна енергия и КЕВР ще определя цена на природния газ за обществения доставчик всеки месец. Според нас е неприемливо и не е в интерес на потребителите изменението на цените, съответно на разходите, на две борсови стоки – природен газ и квоти за емисии на парникови газове да се отразяват в цените на топлоенергията за един по-дълъг период от шест месеца или една година, пишат в становището си от „Изправи се.БГ“.

От Гражданската платформа подчертават, че с предложените промени в Наредбата за регулиране на цените на топлинната енергия, ако има изменение на цената на природния газ с над 15 на сто, цената на топлинната енергия ще се измени с 9-10 % точно в средата на отоплителния период, на 1 януари, когато влизат в сила и нови цени на ВиК услугите. Това ще натовари допълнително сметките на потребителите, твърди още Мая Манолова.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK