Мая Манолова: Нашата идеология се свежда до грижа за хората

Снимка: Infomreja.bg

Това каза тя на среща с граждани на Гоце Делчев

Днес председателят на Гражданската платформа „Изправи се. БГ“ Мая Манолова се срещна с граждани в Гоце Делчев. Това е част от предизборната и обиколка из малки и големи населени места в цялата страна.

Представяйки идеологията на Гражданската платформа, Манолова изтъкна, че тя не е нито лява, нито дясна, а се свежда до грижа за хората, за техните доходи, за тяхното здраве, за чистата природа, за честното и почтено управление. И допълни:

„Ние нямаме самоцел да влизаме във властта. След изборите принципно ще участваме в обединение само с партии, които са поставили върховенството на правото и повишаване доходите на хората.“

Мая Манолова обясни, че вместо партия, „Изправи се. БГ“ изгражда партньорска мрежа и като пример посочи създаденото вчера обединение за честни избори  с партията на Слави Трифонов и с организаторите на протеста в лицето на „Отровното трио“.

 „Към нас се присъединяват граждани и граждански организации от всякакви населени места“, каза тя.

Бившият омбудсман сподели, че е наясно с проблемите на хората и с това, че сегашната власт няма никакво намерение да ги решава.

„Не е справедливо и вече е невъзможно хора да живеят с  по 250 лева пенсия, работещи да получават по 600 – 700 лева, а в същото време парите на държавата да се харчат за други цели – 1 милиард за ВиК холдинг, 500 милиона за държавни бензиностанции и т. н. Не е нормално ремонтът на една магистрала да струва 2 пъти по-скъпо от нейното изграждане, какъвто е случаят с АМ „Тракия“, добави тя.

Манолова открои като основна цел на „Изправи се. БГ“ повишаването на доходите. Според нея има огромен финансов ресурс , който не се харчи правилно. „И отговорът, че ще се счупи държавата, ако се вдигнат заплатите и пенсиите се преизчислят, не е честен отговор.“

Запитана как точно ще стане увеличаването на доходите, Мая Манолова даде за пример Румъния, която през 2007 година е имала като нашето равнище на доходите, но на няколко пъти категорично ги е повишила и сега и пенсиите, и заплатите там са 2 пъти по-високи от тези у нас.

Според нейния екип, преизчислението на пенсиите ще струва милиард и половина. „ На всеки три месеца, добави тя, премиерът раздава еднолично, с Министерско постановление, по милиард и половина, а в края на всяка година – по 3 милиарда. Нека тези пари се дадат на хората, да живеят по-нормално! Това ще отиде в реалната икономика.“

Що се отнася до бюджета за следващата година, той според нея легализира купуването на гласове, защото се повишават доходите с цел предстоящите избори. А в бюджета за 2021 година би трябвало да се предвидят пари за подкрепа на бизнеса, на земеделските стопанства и на хората, които ще останат без работа.

По въпроса за подкрепата на бизнеса, Манолова уточни, че тя трябва да става при условие за запазване на работните места и повишаване на доходите. Минималният месечен доход  да стане 1 000 лева, а всички пенсии да се преизчислят на база 2017 година.

Акцент в изказването на председателката на „Изправи се. БГ“ беше и необходимостта от сериозни реформи. „В здравеопазването, каза тя, трябва да има целенасочени инвестиции, а не всяка година да се дават още и още пари, които да потъват някъде в бездънните пясъци, а хората да си доплащат за здравни услуги. Болниците трябва да бъдат подкрепени, а в малките населени места да има модерни медицински центрове, които да транспортират хората до близката голяма болница, където да им се предоставя качествено здравеопазване.“

Що се отнася до съдебната система, според нея и там нещата могат да се оправят, „стига да се пипа с чисти ръце, да има добри намерения и план как да се направи тази реформа“.

Визията и за следващото управление е свързана с издигане на компетентни и мотивирани млади хора, с нулева толерантност към корупцията и ревизия на всички управления през последните години.

И в началото, и в края на своето изказване Мая Манолова посочи основния проблем на нацията ни – обезлюдяването. Тя каза, че сега всяко трето българче сега се ражда зад граница. И отново подчерта кой е пътят за решаване на проблема – повишаване на доходите.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK