Протест в Триъгълника на властта с искане за спешни мерки заради скъпия ток

Снимка: БНР

Протестиращите са подготвили пакет от неотложни мерки

Синдикални и работодателски организации излязоха на протест в центъра на София с настояване за спешни мерки, с които държавата да компенсира бизнеса и потребителите за скока в цените на електроенергията.

Представители на синдикатите са в Министерския съвет, където ще представят подготвен от тях пакет от мерки срещу високите цени на тока.

Движението е блокирано в така наречения "Триъгълник на властта" - булевардите "Дондуков" и "Цар Освободител". 

Протестът събра множество недоволни - и собственици на по-малки семейни фирми,  и представители по-големи предприятия, които вече плащат двойно и тройно повече за ток, отколкото през същия период за миналата година. 

Днес цената, на която се търгува електроенергията на свободния пазар, достигна нов рекорд - 480 лева за мегаватчас и това засяга не само бизнеса, но и социалните структури като болници, училища и детски градини, които също купуват на свободния пазар. Този ценови шок ще погълне 3 милиарда лева и ще доведе икономиката до колапс, предупреди Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал: 

"Търпението на хората е изчерпано. Ние искаме да заявим това от площада. Поканили сме всички, които не искат и не могат да плащат двойни и тройни сметки - защото идва енергийната ламя и прибира резултатите от техния труд".

Протести се провеждат и в други градове. /БНР/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK