Манолова в Благоевград: РИОСВ да бъдат разформировани, защото не изпълняват задълженията си

Снимка: Изправи се.БГ

"Рестартът на държавата не означава само детронирането на Борисов, а и на всички институции"

РИОСВ масово не изпълняват задълженията си, прикриват замърсителите на въздуха и се подиграват на гражданите. Нашето предложение е да бъдат разформировани тези структури и да се преосноват. Рестартът на държавата не означава само детронирането на Борисов, а и на всички институции, които не защитават интересите на гражданите. Във всеки по-голям град в България има икономически силни субекти. Тъй като става дума за огромни печалби, институциите са на колене, с вързани ръце, в унизителната роля на пешки и не смеят да предприемат действия срещу замърсителите.

Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова пред медиите в Благоевград вчера, където се срещна с граждани.

От „Изправи се.БГ“ подкрепихме протестите срещу мръсния въздух в Благоевград, както и във Враца, Велико Търново, Нова Загора и Пещера. Настояваме пред пореден здравен министър за въвеждането на правила за отстоянието на промишлените обекти в населени места. Всеки си отваря промишлено предприятие както желае, ако е достатъчно силен го прави и без ОВОС. Благодарение на нашите настоявания беше спряна кариерата в Белащица, вероятно няма да бъде направена и кариерата в Първенец, допълни Манолова.

Тя подчерта, че „Изправи се.БГ“ ще участва в следващите парламентарни избори с партньорска мрежа и няма да става партия. Наши партньори в страната са граждански организации, инициативни комитети, хора с различни каузи и няколко партии, сред които ДБГ, „Волт“, земеделци, социалдемократи, движение „ДНЕС“ и движението на Татяна Дончева, уточни Манолова.

Имаме икономически план, който има седем приоритета. На първо място е увеличаването на доходите. Целта ни е минималният месечен доход на работещ човек да стане 1000 лв. чрез справедлива почасова ставка и преизчисляване на всички пенсии на база осигурителния доход от 2017-2018 г. Увеличението на доходите е единственото решение за спиране обезлюдяването на България и задържането на младите и активните тук, допълни председателят на „Изправи се.БГ“.

Настояваме цялата подкрепа от Европейския съюз и от държавата за справяне с кризата с коронавируса да е за малкия и средния бизнес с условие запазване на работните места и достигане на минимален месечен доход от 1000 лв. Ковид мерките на правителството се оказаха обикновена пропаганда, която започна да има предизборен характер - опит за купуване на гласове. Унизително е на пенсионерите да се дава допълнително по 50 лв. до март месец 2021 г., когато са изборите, заяви Манолова.

Тя обясни, че има огромно количество публичен ресурс, който се насочва към избрани фирми предизборно. Знаем как се избират изпълнителите на обществените поръчки. В строителния бизнес се използва държавната фирма „Автомагистрали“, която печели търгове. След това проектите се разпределят на определени фирми, които са на софрата и са добре с криза и без криза, каза Манолова.

Тя заяви, че са получени сигнали, че микропредприятия, които са получили пари по антикризисните мерките, трябва да връщат част от получените.

Бизнесът предупреждава, че второ затваряне на търговските обекти означава фалит. Липсват адекватни и своевременни мерки. Грантовете между 30 и 150 хил. лв. за средни предприятия все още не са получени. Мудността на администрацията е преднамерена, категорична бе Манолова.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK