Диана Ковачева ще бъде изпълняващ длъжността омбудсман

Диана Ковачева, снимка: БГНЕС, архив

Мая Манолова напусна поста, за да се включи в кметската надпревара за София

Диана Ковачева, заместник-омбудсман към момента, ще изпълнява дейността на обществен защитник след подадената оставка от Мая Манолова, съобщава News.bg.

Досегашният омбудсман напусна поста, за да се включи в кметската надпревара за София. Ковачева ще изпълнява дейността на омбудсман до избора на нов. Утре тя ще положи клетва пред Народното събрание.

Диана Ковачева бе министър на правосъдието в първия кабинет на Бойко Борисов. Член на Ордена на Британската империя от 2014 г. заради приноса ѝ в борбата срещу корупцията, за работата ѝ за създаване на по-прозрачна и независима съдебна система и стремежа ѝ да гарантира върховенството на закона.

Редовен преподавател е към катедра "Международно право и право на Европейския съюз" при Юридическия факултет на УНСС. Диана Ковачева е доцент по международно право и международни отношения.

Автор е на редица статии и на монографиите: "Противодействие на корупцията. Международноправни аспекти" (2016), "Международният наказателен съд: учредяване и юрисдикция" (2018), "Индивидът в международното право. Правосубектността на физическите лица в контекста на международното хуманитарно право и международното хуманитарно право и международното право за защита на правата на човека" (2018), "Националните институции за защита на правата на човека: международноправни стандарти и предизвикателства" (2019).

През 2002 г. става изпълнителен директор на българския клон на международната неправителствена организация "Прозрачност без граници". Владее английски, френски и руски език. /News.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK