34-годишна лекарка е водач на листата на Манолова в Кюстендил

Снимка: Изправи се.БГ

Манолова: Хората вече не искат Борисов

Хората вече не искат Борисов. Хората искат да живеят в нормална държава, в която парите стигат до тях, има власт, която ги подкрепя в трудни моменти, има публичност, прозрачност, върховенство на правото, реформирана социална и здравна система.

Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова в предаването „Седмицата на Дарик радио“.

Това правителство се провали в осъществяването на върховенство на закона - чувството за несправедливост в обикновения българи е огромно. Хората смятат, че правилата за приближените до властта са едни, а за обикновените хора – други. Правителството се провали с подкрепата в кризата от COVID-19. Единствено в България хората и фирмите бяха оставени да се оправят сами. На фона на 24 лв. на ден за работниците в принудителен отпуск заради пандемията, депутатите си увеличиха заплатите с по 500-600 лв., а раздадените бонуси за 2020 г. бяха за милиони, припомни Манолова.

Протестът постигна най-важното – показа властта такава, каквато е и показа премиерът гол по очи и в пряк, и в преносен смисъл. Протестът започна усилието за смяна на модела и за демонтиране на диктаторската пирамида, изграждана от Борисов 11 години. Протестът ще е успял на 4 април, когато гневът на хората от площада се излее под формата на бюлетини, допълни тя и призова хората да гласуват.

Повече никоя власт няма да има комфорта, който имаше Борисов 11 години. Ако сега някой излъже и говори за реформа и промяна, но се събере с ГЕРБ или ДПС, хората ще излязат на площада и по улиците. От „Изправи се! Мутри вън! ясно заявихме, че с Борисов и с ДПС няма да управляваме, каза още председателят на „Изправи се.БГ“.

Тя подчерта, че основен приоритет на „Изправи се.БГ“ е повишаването на доходите на българите. В следващите две години минималният месечен доход трябва да е 1000 лв. за работещ българин. Първата стъпка е отпадането на 10 % данък върху доходите до 650 лв. Вторият ни приоритет е преизчисляване на всички пенсии. За по-високи доходи трябва да бъдат подкрепени и малките и средни предприятия, които в момента слушат само обещания за милиарди левове, категорична бе Манолова.

Европа ще даде 30 млрд. лв. на България от Фонда за възстановяване и устойчивост и тези пари трябва да се използват за реална подкрепа на малкия и средния бизнес, модерна икономика, конкурентоспособност, европейски доходи, зелени политики, чиста природа и ограничаване на монополите, допълни тя.

По думите й няма нищо страшно в предсрочни избори. Този парламент, като е стабилен, двуполюсен и издържа четири години, да не би да се увеличиха пенсиите и доходите? Да не би корупцията да не е пропила всяка фибра на властта? Нищо добро от двуполюсен парламент, който е с най-ниско доверие сред хората, заяви Манолова.

Тя подчерта, че в листите на „Изправи се.БГ“ има предимно граждани, сред които много юристи, млади хора, хора с каузи от неправителствени организации, лица на протеста и в София, и във Варна, и в Бургас. Ще има лекари, които работят в COVID отделения, например водач на листата в Кюстендил е лекарка на 34 години, обясни председателят на „Изправи се.БГ“.

Първото решение, което ще внесем в парламента, е проект на решение за създаване на Комисия по ревизията с млади хора, които да ревизират властта, големите поръчки, черните каси на правителството на Борисов – „Автомагистрали“, „Монтажи“, ДКК, ВиК-холдинга, каза още Манолова и подчерта, че естествени партньори на „Изправи се.БГ“ са Демократична България и „Има такъв народ“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK