Проф. Георги Михайлов в Гоце Делчев: Нацията и душите на хората са на кръстопът

Снимки: БСП

„Българската култура е катастрофирала драматично след 1990 година“

„Дейците на културата са нервната струна на нацията, която реагира на всички проблеми по най-интересния, най-адекватния и най-откровения начин“, това каза по време на среща с дейци на културата в гр. Гоце Делчев, водачът на листата на „БСП за България“ в 1 МИР Благоевград проф. Георги Михайлов. На срещата присъстваха и кандидатите за народни представители от Гоце Делчев Богдан Боцев и Костадин Харисков.

По думите на проф. Михайлов, българската култура е катастрофирала драматично след 1990 година. „Аз бях свидетел как замряха българските театри, как изчезнаха фолклорните ансамбли, как замряха концертите в България, как никой не поглеждаше книга в рамките на цели 10 години“, каза още той и допълни, че именно хората на изкуството и културата са тези, които давайки пулса на усещанията на хората имат възможност да се докоснат до най-големите противоречия в обществото.

„Трябва да ви призная, че в България в момента сме в много трудна ситуация. В последните 30 години ние не сме имали такъв случай – при избран парламент да не бъде формирано правителство“, каза още проф. Михайлов. Той подчерта, че да има избран парламент с живот от 1 месец, който да работи на практика само 9 дни и да не вземе нито едно едно решение, освен Изборен кодекс подсказва, че не само нацията, а и душите на хората са на кръстопът. „Кръстопътят за мен, като лекар подсказва колко много недоверие и обезвереност са се натрупали в душите на всеки българин“, каза още проф. Георги Михайлов.

Кандидатът за народен представител в листата на „БСП за България“ от Гоце Делчев Богдан Боцев подчерта, че като социална и лява партия, основните приоритети на БСП са свързани със социалната политика, образованието, здравеопазването и културата.

„За да има средства за тези сектори, трябва да има силно развита и работеща икономика. За съжаление в последните 10 години тенденцията в България е в обратна посока – чуждестранните инвестиции в страната са намалели над 10 пъти, като дори българският бизнес изнася своите средства и капитали в чужбина“, подчерта Богдан Боцев.

Според него причините за това не са високи данъци или осигуровки, а нестабилността в държавата ни в последните години, ширещата се корупция, административната тежест и натискът върху фирмите. В нашите приоритети по отношение на бизнеса е да създадем среда, в която да се развива дребния и среден бизнес, който да бъде гръбнакът на икономиката, допълни още Богдан Боцев.

„Ако това стане, работещите хора ще получават по-големи доходи, от там ще има повече приходи в бюджета, за да може да има средства и за останалите сектори“, каза пред присъстващите кандидатът за народен представител от Гоце Делчев. В управленската програма на БСП е залегнало увеличение на средствата, които да бъдат заделяни от бюджета за всички сфери на културата.

„С тези средства ще може да се обнови базата, да се ремонтират културните институции, но така също да се увеличат заплатите на хората, които работят в сферата на културата, защото наистина вие получавате едни от най-ниските заплати в България“, каза още Богдан Боцев.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK