Манолова: Не е задължително Хаджигенов да е част от парламентарната група на „Изправи се! Мутри вън!“

Снимка: Изправи се. БГ

Изявлението беше заедно с Татяна Дончева, която е председател на един от мандатоносителите на коалицията - „Движение 21“

Не е задължително Николай Хаджигенов да е част от парламентарната група на „Изправи се! Мутри вън!“, ако смята да става министър с подкрепата на ГЕРБ и ДПС. Нито един от избраните депутати, който си позволи да влиза в договорки за министерски кресла, за постове и за позиции, няма да бъде част от парламентарната ни група. В разговори и пазарлъци за правителство с партиите на статуквото - ГЕРБ, ДПС и БСП, не влизаме. Казали сме ясно, че ще водим разговори с „Има такъв народ“ и Демократична България за общи действия след влизането ни в парламента.

Това заяви Мая Манолова от коалицията „Изправи се! Мутри вън!“ пред медиите на извънреден брифинг днес. Изявлението беше заедно с Татяна Дончева, която е председател на един от мандатоносителите на коалицията - „Движение 21“.

Манолова е категорична, че изразеното от Хаджигенов тази сутрин по националната телевизия не ангажира коалицията и е лично мнение.

Господин Хаджигенов беше съпредставляващ на коалицията „Изправи се! Мутри вън!“ заедно с мен до провеждането на парламентарните избори. Предстои да се сформира парламентарната ни група, която ще избере свое ръководство и свои говорители, които ще изразяват мнението на групата. Никакви разговори от „готови да се жертват“, ставайки министри, няма да са толерирани. Решенията за участие или подкрепа на кабинет ще се вземат в парламентарната група. Подобни „жертви“ са извън „Изправи се! Мутри вън!“. Тоест, в лично качество и не ни ангажира, каза още Манолова.

Наложи се да дадем този брифинг, тъй като реакцията след изявлението на г-н Хаджигенов тази сутрин, беше бурна и в медиите, и в социалните мрежи, заяви Татяна Дончева. В създаването на парламент с много нови участници в политиката е нужно по-голямо хладнокръвие от страна на всички ни при възприемане на различни изявления. Тя добави, че ще отнеме време на хората нови в политиката да преценяват изказванията си. Вероятно в много случаи ще става дума за не съвсем премерени изказвания и не съвсем добра преценка какви изводи могат да се направят въз основа на тях, обясни още Дончева.

На въпрос за бъдещото правителство Манолова отговори, че се изчаква конституционната процедура. Борисов със сигурност няма да успее да състави кабинет, защото е в пълна изолация. Ще изчакаме предложението на Слави Трифонов и тогава ще вземем решение за евентуална наша подкрепа, заяви тя.

Казали сме ясно какви ще са първите стъпки на „Изправи се.БГ“ след влизането в парламента, които изцяло отговарят на обещанията ни към избирателите – Комисията по ревизията, промени в Закона за извънредното положение за подкрепа на микропредприятията, засегнати от пандемията, Закона за частния фалит, Закона за личната помощ, Закона за колекторските фирми, Закона за публичните предприятия с цел отнемане на привилегиите на висшите държавни чиновници, и промени в Изборния кодекс, добави Манолова и каза, че ще се въведе мораториум върху назначенията и конкурсите във времето преди новото правителство.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK