Манолова: Караянчева превърна НСО в политическа бухалка срещу мирно протестиращи

Снимка: Изправи се. БГ

Манолова разказа, че 12 гарда от НСО са били в парламента – 9 са извличали хората, в това число майките и жени

Цвета Караянчева употреби политически НСО. Превърна НСО в политическа бухалка срещу мирно протестиращи граждани. Искаме незабавната оставка на Караянчева заради системното нарушение на правилника за организацията и дейността на парламента, в който пише, че гражданите, граждански организации и експерти могат да присъстват на заседанията на парламентарните комисии. А заседанията са открити.

Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова днес  на брифинг заедно с майките на деца с увреждания от „Системата ни убива“ във връзка с насилственото им извеждане от Народното събрание снощи от служители на НСО.

Искаме оставката на Караянчева заради вчерашните събития в парламента, заради публично й изявление НСО да си свърши работата. Председателят на Народното събрание наруши върховенството на правото и срина доверието към парламента. Караянчева превърна парламента в политическа централа, която се охранява от частна фирма, каза още Манолова, като обясни, че с нареждането си Караянчева е нарушила изискването за политическа неутралност на НСО.

Като юридически факти Манолова посочи, че тя и експерти от „Изправи се.БГ“ са имали надлежно потвърждение от НС да участват в заседанието на парламентарната Комисия по енергетика за сметките за парното и хаоса, създаден от енергийния министър, КЕВР, Топлофикация и Фандъкова. Тя допълни, че за трети път в последната една седмица Караянчева разпорежда експерти от „Изправи се.БГ“ да не бъдат допускани за участие в заседанията на парламентарните комисии, в нарушение на правилника на НС.

Другите факти са свързани с прекомерната сила от страна на НСО по заповед на Караянчева и непропорционална употреба на сила от маса гардове на НСО, спрямо мирно протестиращи майки, жени и експерти от екипа, каза Манолова.

Съгласно точка 2 и точка 3 от чл. 2 в Закона за НСО, НСО трябва да уважават правата и интересите на българските граждани и да пазят политически неутралитет. Вчера обаче НСО беше замесена в политическа акция на Караянчева. 12 гарда се включиха в изхвърлянето на жени и на мирно протестиращите от парламента. 9 гарда бяха заети с изтласкване, блъскане, влачене и изхвърляне на жени, другите трима снимаха. От кога НСО и служители от районните управления на МВР са се превърнали в киноцентъра „Бояна“? От кога гардове на НСО и полицаи имат правомощия да снимат и да режисират, да бъдат сценаристи, а началниците им да са звезди? Имаше хора, които с едната ръка влачеха жени, а с другата снимаха, каза още Манолова за охранителите. Тя добави, че всички, с изключение на един, са били цивилни и не са се легитимирали.

Манолова призова да се направи незабавна проверка кой от НСО е допуснал подобна политическа акция и кой високопоставен началник е допуснал подобна силова акция на НСО срещу мирни граждани, които по никакъв начин не са застрашили нито Народното събрание, нито лица, които НСО пази.

Пред медиите майките на деца с увреждания показаха следи от упражненото насилие от страна на НСО, а някои вече са си извадили и медицинско свидетелство.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK