Манолова, Иванов и Слави отказаха на Нинова

Снимка: БГНЕС

Йорданов: Коалиция с ГЕРБ, ДПС и БСП няма да правим

Няма да участваме в опити за инженерен кабинет и в непублични разговори. Няма вариант ГЕРБ да се опита да остане във властта през експерти. Дали ще има кабинет и правителство е отговорност на първите три партии. Голямото доверие на българския избирател носи и големи отговорности. С вота, който получих, нямам ангажимент да съставям правителство.

Това заяви Мая Манолова от коалицията „Изправи се! Мутри вън!“ в предаването „Още от деня“ по БНТ.

Искам да видя кой депутат ще гласува против ревизия на Борисов, която да покаже къде отидоха милиардите, предназначени уж за малкия бизнес и за COVID-кризата. Първият проект на решение, който ще внесем ще е за Комисия по ревизията. Хората трябва да знаят как са се харчили парите от хазната и защо бизнесът изнемогва, а домакинствата са в ужас за плащането на сметки, докато приятелският кръг на Борисов си раздели последната порция от 5 млрд. лв., разпределени през черните каси на властта, допълни Манолова.

Тя добави, че Комисията по ревизия ще започне работа с проверка на „Автомагистрали“, „Монтажи“, ДКК, Държавния ВиК холдинг, ББР, Държавната петролна компания, санирането и концесиите, включително концесията на летище София.

Протестът победи статуквото и с гласа си гражданите отрязаха пъпната връв на Борисов към хазната. Невъзможно е да се състави кабинет „Борисов 4“. Партиите на протеста са първа политическа сила. Няма да допуснем следващ кабинет на ГЕРБ и ДПС, категорична бе Манолова.

Българският народ ни отреди важната роля да сме парламентарната група на гражданите, парламентарният омбудсман. Имаме ангажимент за подкрепа на микропредприятията и за увеличаване на доходите на българските граждани. Първите промени, които ще внесем, са в Закона за извънредното положение. Ще предложим микропредприятията, на които оборотите са намалели с повече от 30 % заради COVID-кризата, да получат пряка подкрепа в размер на една депутатска заплата. За останалите засегнати от пандемията фирми ще предложим да бъдат поети постоянните разходи (наеми, осигуровки, режийни) до края на годината, допълни тя.

Имам ангажимент да внесем нашите проекти, които сме обещали на гражданите – Закон за личната помощ, промени в Закона за извънредното положение, Закон за частния фалит, категорична бе Манолова.

Партията "Има такъв народ" няма да влиза в коалиции не само с ГЕРБ и ДПС, но с и БСП, заяви зам.-председателят ѝ Тошко Йорданов, съобщи БНР.

Той отказа коментар и за призива на лидера на БСП Корнелия Нинова за общи действия срещу концесията на Летище София.

"Не коментирам изобщо какво е казала Корнелия Нинова".

"Демократична България" влиза в 45-я парламент с намерението да прокара конкретни реформи, а не за да участва в правителство на всяка цена - особено ако офертата идва от ГЕРБ или БСП. Това заяви пред bTV съпредседателят на обединението Христо Иванов.

По негови думи ДБ са готови да платят за позицията си и с явяване на нови избори.

 

Иванов изтъкна, че пред него и съмишлениците му стои предизвикателството да преодолеят "тежката сянка на "трика", случил се през 2014 г. (твърденията на Реформаторския блок, че няма да се коалира с ГЕРБ - бел.ред.).

Предстои ни да покажем, че този път няма да има трикове, че това, което сме говорили, ще го изпълним, отсече той.

Иванов бе категоричен, че ДБ няма да подкрепи никаква форма на участие на ГЕРБ и ДПС във властта. Той изрази надежда, че всички останали формации, явили се с това обещание на изборите, ще си удържат на думата. По негови думи страната ще се освободи от едно бреме.

Имаме много ясно записано в коалиционното споразумение, че не можем да подкрепим управление с мандат на БСП, посочи още лидерът на ДБ.

По този начин остава единствено вариант, предложен от "Има такъв народ". Иванов обаче призна, че е силно скептичен, че това ще се случи. Според него най-вероятно вървим към нов парламентарен вот.

"Може да се окаже, че този парламент може да въплъти в себе си решимостта на хората да има мнозинство, което да гласува против Борисов. Ние се готвим в този парламент да се свърши работа, за да отидем на честни и свободни от Борисов избори", заяви той.

Той изрази очакване 45-ото Народно събрание да направи реформи в МВР и службите, в "репресивния режим" през КПКОНПИ и спецсъда и обществените медии, като всичко това трябва да стане през законови промени."Демократична България" нямала проблем и да остане в опозиция. По думи на Иванов зад партията вече има "нова коалиция на средната класа активни хора у нас и в чужбина".

 

КОМЕНТАРИ

Време21:21 - 06.04.2021
Щастлив е този който се надява, морета от заблуди да преплава... Не бързайте толкова много, днес сте до върха, утре може да сте долу.
Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK