Манолова: Готова съм да си подам оставката, когато бъдат решени проблемите на майките

Снимка: Dnes.bg

Аз съм готова да си подам оставката в момента, в който бъдат решени проблемите на майките на деца с увреждания.

Това каза омбудсманът Мая Манолова, предаде репортер на БГНЕС.

Манолова коментира провелото се заседание на Националния съвет за интеграция хората с увреждания, на което тя представи Законопроекта си за личната помощ, който беше разкритикуван от Националните представителни организация и синдикатите.

„Предлагам добронамерена размяна на всички, които са разтревожени от високото доверие в мен и институцията и смятат, че това е проблемът. Предлагам срещу моята оставка те да заявят реална подкрепа и да осигурят гласуване в парламента на законите, които решават проблемите на майките и на хората с увреждания – за личната помощ, за социалните услуги и за хората с увреждания. Освен това и два други закона, които уж се подкрепят от всички, които застанаха срещу майките, а именно Законът за частния фалит и за свръх правомощията на банките. В момента, в който осигуря тази подкрепа и се гласуват тези проекти, аз си подавам оставката“, коментира общественият защитник.

Според Манолова неоснователни са критиките на всички, които твърдят, че законодателната инициатива е с цел постигане на високо доверие в институцията на омбудсмана и постигане на краткосрочни политически цели.

„Е, аз нямам такива. Ако това е техният проблем – доверието в институцията на омбудсмана, съм готова да подам оставка, а те да решат проблема на майките“, допълни Манолова. Омбудсманът смята, че сегашната ситуация разделя хората с увреждания.

„От 169 млн. лева, които се харчат за чужда помощ и за асистентски услуги, реално асистентски услуги, по данни на социалното министерство, се предоставят на 11 508 души. За останалите се дават по едни 90 лева, които не стигат за нищо. Тези пари не се харчат целесъобразно, не се харчат честно, не се харчат справедливо“, категорична бе Мая Манолова.

Тя увери майките на деца с увреждания, че ще отстоява техните искания докрай, защото е трогната от тяхната смелост. /БГНЕС



 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK