Манолова: Държавата да поеме повишаването на цените на тока, парното, водата и природния газ

Снимка: ИБГНИ

„Месечно между 150 и 180 млн. лв. ще струват компенсациите за тока на бизнеса, 30 млн. лв. за тока на домакинствата“

Държавата да поеме разликата от повишаването на цените на тока, парното, водата и природния и за домакинствата, и за бизнеса. Българското правителство и премиерът Янев да предприемат спешни мерки за незабавни компенсации за скока на тока за бизнеса, болниците, детските градини и училищата.

За това призова председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова в предаването „ДЕНЯТ с Веселин Дремджиев“ по ТВ+.

Разликата между определената от КЕВР цена за тока за бизнеса – 120 лв. и реалната цена – 240 лв., да бъде поета от държавата от 1 октомври 2021 г. до 31 март 2022 г. Това ще струва между 150 и 180 млн. лв. и бюджетът може да си го позволи. При 20 % увеличение на цената на тока за домакинствата, компенсациите ще струват 30 млн. лв. на месец на бюджета. Ако увеличението на цената на парното е 10 %, компенсацията ще струва 10 млн. лв. месечно, заяви Манолова.

Държавата спешно да реагира срещу енергийния шок. Обикновените хора са силно разтревожени от ценовия шок, съчетан с токов и топлинен шок. Цената на парното от 1 юли се увеличи с 16 %, на тока – с 5%, очаква се поскъпване на водата с 30 %. За фирмите, болниците, детските градини и училищата сметките за ток са 2-3 пъти по-високи, което води до увеличаване на цените на основните стоки и услуги, допълни тя.

Дълговете на „Топлофикация София“, която е във фактически фалит, ще ги плащат столичани. Задълженията на това дружество са над 1 млрд. лв., подчерта Манолова.

Със свое писмо до президента, премиера и енергийния министър столичната топлофикация обяснява, че няма пари да си изплати задълженията към „Булгаргаз“ и БЕХ за природен газ. Утре ще бъдем пред КЕВР, за да настояваме за оставките на членовете на КЕВР. Нека да работят в оставка до следващия 47-и парламент, обясни тя.

Манолова заяви, че в началото на следващата седмица ще бъде подписано коалиционно споразумение и „Изправи се БГ! Ние идваме!“ ще се регистрира за изборите. През следващата седмица ще подпишем и споразумение за управление и мнозинство след изборите с проекта на Кирил Петков и Асен Василев и с „Демократична България“. Така, хората ще знаят какво ще бъде мнозинството в следващия парламент, каква ще бъде управляващата коалиция, какви ще бъдат приоритетите на следващото правителство, категорична бе тя.

ГЕРБ и ДПС нямат място в следващо управление. Битката за разграждане на мафиотския модел се оказа по-трудна, отколкото и ние, и хората си я представяха. И мафията, и корупцията са се оплели във всички администрации, каза още Манолова.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK