Манолова: Борисов да не допуска КЗК да си удължи мандата

Снимка: Изправи се. БГ

КЗК предлага удължаване на мандата си с две години и възможност за повторно избиране за нови седем години

Групата на ГЕРБ да гласува против удължаването на мандата на КЗК от пет на седем години, въпреки че председателят на КЗК е майка на народен представител от ГЕРБ и кадър на ГЕРБ още от кметския мандат на Бойко Борисов, а след това и на Йорданка Фандъкова.

За това призова председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова в своя позиция относно проект на Закон за изменение и допълнение (ЗИД) на Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК). Проектът е в процедура на обществено обсъждане до днес (20 януари 2021 г.) и е предложен от Комисията за защита на конкуренцията.

С предложените промени мандатът на председателя, зам.-председателя и членовете на КЗК се удължава от пет на седем години и се допуска повторен мандат от нови седем години. По този начин мандатът на сегашния състав на КЗК, който изтича през юни 2021 г., се удължава автоматично до 2023 г., с две години, за да стане седем. Според параграф 67 в Преходните и заключителни разпоредби промените влизат в сила след приемането им, допълва Манолова.

С промените в Закона за защита на конкуренцията се снижават изискванията за председател и заместник-председател на Комисията за защита на конкуренцията. Така, председател на КЗК ще може да бъде лице с висше юридическо или икономическо образование със стаж по специалността най-малко пет години, а не както се изисква в момента – правоспособен юрист с най-малко десет години юридически стаж, обяснява още Манолова.

Сред основните приоритети на „Изправи се.БГ“ след изборите е нов избор на съставите на регулаторите, сред които и Комисията за защита на конкуренцията, със задача да се гарантира конкурентна и честна бизнес среда, което към момента не е на лице.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK