Манолова: Борисов обяви поевтиняване на газа с 40 %, но скри, че няма да се намалят сметките за ток

Снимка: Изправи се. БГ

Въпросите след изявлението на Борисов са към КЕВР и Йорданка Фандъкова, обяснява Манолова

Изявлението от днес на премиера Бойко Борисов и „Булгаргаз” ЕАД за намаляване цената на руския газ за България с 40 % от 5-и август 2019 г. (със задна дата), представлява недопустимо пропаганден ПР-ход навръх Националния празник на България.

От Изправи се.БГ подчертаваме, че този ход по некоректен начин внуши на гражданите, че предстои намаляване и на сметките им за парно, ток и газ със задна дата и то значително. Намираме за недопустима политическата злоупотреба, която Борисов направи с темата, при положение че се касае за експертна и чувствителна за гражданите тема. Изявлението бе направено съвсем съзнателно така, че след него хората да очакват от топлофикациите и доставчиците на ток и газ да им намалят сметките от август 2019 г. до днес с 40 % и то със задна дата.

На първо място, напомняме, че КЕВР е независим регулаторен орган и правителството не може да му дава указания.

На второ място, подчертаваме, че премиерът умишлено подведе хората, въпреки че е добре информиран, че намалението няма да влезе в сила автоматично и че тепърва предстои КЕВР да определи цената на газа и парното със задна дата от август 2019 г. Ние ще следим внимателно доколко решенията на КЕВР ще са в интерес на гражданите или ще обслужат енергийните дружества.

На трето място, недоумяваме защо премиерът Борисов не информира обществеността коректно за цените на газа в останалите европейски държави. Тези страни постигнаха значително по-изгодни доставни условия още след първото тримесечие на 2019 г.

КЕВР е определила пределни цени на топлинната енергия и преференциални цени за ел. енергията, произведена по високоефективен комбиниран начин на топлофикационните дружества в страната, в сила от 1 юли 2019 г. Те важат за регулаторен период от една година - до 30 юни 2020 г., тоест и сега.

Освен КЕВР обаче, намаляването на цената на парното и газа може да стане и по инициатива на топлофикационните дружества и „Булгаргаз” ЕАД, които трябва да направят точни сметки, и да внесат необходимите документи в КЕВР за намаляването на цените на природния газ, топлината енергия и ел. енергията, произведена по високоефективен комбиниран начин, за да се отрази това на сметките на обикновените потребители и да ги намали.

След анонса на премиера и „Булгаргаз” очакваме:

- КЕВР да обяви с колко и считано от кога ще намали цените за парно, газ и ток на гражданите с оглед обявеното от Борисов и „Булгаргаз” ЕАД 40 % намаление на цената на руския газ за България със задна дата.

- КЕВР да предприеме изменение на цената на ел. енергията на регулиран пазар, преди изтичането на регулаторния период до 30 юни 2020 г. Това е предвид факта, че ще трябва да се намалят и преференциалните цени на  ел. енергията, произведена по високоефективен комбиниран начин от топлофикациите.

- Собственикът на „Топлофикация София” ЕАД в лицето на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова и СОС да обявят какво намаление на цената на топлинната енергия на столичните потребители ще поискат от КЕВР и от коя дата, във връзка с изявлението на изпълнителния директор на „Булгаргаз” ЕАД и за намалението със задна дата, и за връщането на пари на клиентите в общ размер на 150 млн.лв. в следващите 30 дни. С колко ще поевтинеят сметките на столичани за парно и газ със задна дата спрямо обявените от премиера 40 % по-евтин природен газ?

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK