Манолова: Предлагаме по-строги изисквания към фирмите, които внасят, превозват и обработват отпадъци

Снимка: Изправи се. БГ

Обсъждането обединява местни инициативни комитети от места с проблеми

В сегашния Закон за управление на отпадъците изискванията към фирмите, които се занимават с вноса, превоза, съхранението и обработката на отпадъци са занижени. С хората от Инициативните комитети по места, на които се съхраняват отпадъци и се планира обработката на такива, обсъдихме проблемите им и предлагаме конкретни промени в българското законодателство.

Това заяви председателят на гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова днес по време на форум, на който бе обсъден проблемът с вноса, превоза и обработката на отпадъци в България.

Обсъждането обединява местни инициативни комитети от места с проблеми със съхраняването и третирането на отпадъци от София, Шумен, Попово, Пещера, Батак, Севлиево, Благоевград.

„В момента фирма фантом, с 1 лев капитал и без имущество, може да внася, съхранява, транспортира и обработва отпадъци. Много от площадките за съхранение на боклук са с неизвестен собственик – не е ясно кой е транспортирал отпадъците, с каква цел, колко време ги съхранява и какви са следващите планове“, допълни Манолова.

Тя подчерта, че в момента Законът за управление на отпадъците е един от малкото закони, които допускат мълчаливо съгласие при подадени документи за регистрация и транспорт и обработка на отпадъци.

Манолова и екипът й предлагат съхранението на отпадъците да става само на територията на инсталацията, където ще се извършва тяхното третиране.

От „Изправи се.БГ“ предлагат още намаляване на сроковете за съхраняване на опасни и неопасни отпадъци от съответно 1 година и 3 години на шест месеца.

Сред законодателните промени е и замяна на режима на мълчаливо съгласие при заявяване на разрешение или регистрация с режим на мълчалив отказ по отношение на заявленията за разрешение на дейности, свързани с отпадъци.

Промените предвиждат задължително видеонаблюдение на площадките за съхранение на отпадъци и проследяване на превозните средства, които внасят или превозват отпадъци на територията на Република България.

От гражданската платформа предлагат и завишени изисквания към технологиите на централите и инсталациите за изгаряне на отпадъци, които да гарантират, че всички вредни газове и съединения, в резултат на изгарянето, ще бъдат унищожени и излизането им в околната среда няма да бъде допуснато.

От "Изправи се.БГ" настояват намеренията за съхранение и обработка на отпадъци да се съгласуват с кмета на съответната община, както и да се допитват до местните общности.

Увеличаване на санкциите за третиране на отпадъци и ограничаване на вноса на отпадъци с капацитета на инсталацията, която ще ги преработва, също са сред предложенията.

 „Контролът е затруднен от хаотичното разположение на площадките за съхранение на отпадъци. Не е ясно дали предвидените в закона срокове за съхранение се спазват, страната е пълна с нерегламентирани сметища. На територията на София също има нерегламентирани сметища, в района на Нови Искър са около 30 незаконните сметища“, допълни Манолова.

По време на дискусията стана ясно, че председателят на Изправи се.БГ ще защитава Златка Цвеева – председател на Инициативния комитет срещу изгарянето на отпадъци в Пещера, срещу която са заведени два иска от инвеститора за 150 000 лв.

Представители от севлиевското село Яворец заявиха, че след посещението на Манолова и екипа й дейностите по третиране на отпадъци край селото е прекратено и след проверка е образувано досъдебно производство за установени нарушения.

Представители на Инициативния комитет от Попово обясниха, че след обществено обсъждане миналата седмица и след обединение на жителите на града срещу изграждане на инсталация за обработка на боклук, се е стигнало до спиране на изграждането.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK