Съветниците от ГЕРБ след сесията: И двата обекта са от огромно значение, противопоставянето им носи негатив за всички

Снимка: ГЕРБ

Общинските съветници от ГЕРБ-Благоевград, излязоха с позиция след проведената сесия на Общинския съвет, на която бе разгледано предложението за провеждане на местен референдум „за“ или „против“ запазване на археологическите разкопки край трасето на строящата се автомагистрала „Струма“.

Ето и позицията на общинските съветници:

„ГЕРБ е демократична партия и за нас е важно да чуем мнението на хората. Днес стана ясно, че е незаконосъобразно провеждането на местен референдум, който да реши съдбата на археологическите разкопки и понататъшното строителство на автомагистрала „Струма“.

Мнението на юристите е категорично, че местен референдум не може да се проведе, тъй като и двата обекта са от национално значение. Затова ние от ГЕРБ-Благоевград предложихме на Общински съвет - Багоевград, да стартира процедура за свикване на Общо събрание на населението, като в допитването се включат два въпроса:

1. Съгласни ли сте намерените археологически обекти да се запазят на мястото си и да се забави срокът на строителство на автомагистрала „Струма“?

2. Съгласни ли сте намерените археологически обекти да бъдат запазени с преместване и социализиране на обекта и строителството на автомагистрала „Струма“ да продължи?

Колегите ни общински съветници от другите политически сили в ОбС – Благоевград, отхвърлиха това предложение и в крайна сметка отказаха да чуят гласа на благоевградчани.

Ние, общинските съветници от ГЕРБ – Благоевград, стоим твърдо на позицията, че за значимостта на археологическите разкопки, открити край Благоевград, е най-важно мнението на експертите.

Според нас и строителството на автомагистрала „Струма“, както и археологическите находки имат огромно значение за развитието на Благоевград и на целия регион и противопоставянето на двата обекта е некоректно и носи негатив за всички. Имаме уникалната възможност и двата обекта да се случат, но трябва да се вслушаме както в мнението на експертите, така и във волята на хората и да намерим баланса".

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK