Чудо навръх Нова година в Златарския манастир

Снимка: novini.bg

От няколко икони от иконостаса и стените на храма в манастира „Св. Петър и Св. Павел“ в преславското село Златар е започнало да се стича миро, съобщават миряни, посетили светата обител часове преди посрещането на новата 2018 година.

Първи мирото върху светите изображения забелязал православният свещеник отец Николай, който завел гости в манастира към 19:00 часа на 31 декември. Още същия ден за чудото бил информиран и председателят на манастирското настоятелство отец Иван, пише „Телеграф“.

По думите на послушницата сестра Стоянка нещо божествено се е случило в обителта още на Стефановден – 27 декември. Тогава имало празнично богослужение, което минало в необичайна атмосфера.

В следващите дни около подготовката на Нова година сестра Стоянка не обърнала внимание на иконите в църквата до идването на отец Николай. Той забелязал капчици миро по иконите на Исус Христос, Св. Йоан Кръстител, Богородица и покровителите на манастира Св Петър и Св. Павел и др.

Оказало се, че по-рано сутринта на 31 декември мирото е било забелязано и от поклонници, които посетили манастира преди обед. Мироточенето е явление в християнството, свързано с появяването на маслена влага – миро върху икони и мощи на светци.

То не може да бъде предизвикано от човешка ръка и не може да бъде поддържано. Мирото има благоухание и специфичен аромат.

Някъде е малко количество и го събират с памуче, на други места, като с мощите на Св. Димитър Солунски, мироточенето е било толкова силно, че са го събирали в големи съдове.

Според християните появата на миро може да бъде символ на радост и благодат, но може да бъде и предупреждение за тежки събития, които ни очакват.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK