Ученици от Рибново и Долно Дряново се срещат с българските общности в 4 албански града

Снимки: НПГ

Фондация „Българска памет“ съвместно със Сдружение „Неврокоп“ организират концерти за българите от Република Албания.

Внушителна група от 40 участници от СУ „Йордан Йовков“ – Рибново, и Обединено училище „ Христо Ботев“ в Долно Дряново, общ. Гърмен, след броени дни заминава за Албания, където учениците от двете гърменски училища ще изнесат концерти пред българските общности в три града.

Специален гост изпълнител в концертите ще бъде носителката на първа награда от тазгодишното издание на организирания от НПГ „Димитър Талев“ в Гоце Делчев конкурс „Градът търси талант“ - Фатме Кальор.

Талантливата Фатме от Брезница ще открие концертната програма в Тирана с красивата родопска песен „Излел е Дельо хайдутин“.

Домакини на посещението на учениците от двете гърменски села са посолството на Република България в столицата Тирана, Република Албания, и Българо-албанското дружество за приятелство с неговия заместник-председател Ервис Талури.

Голямата група заминава на 3. май, а първият концерт според предварително изготвената програма ще бъде в столицата Тирана в градския парк на 4. май.

На 5. май учениците от Долно Дряново и Рибново ще са гости и ще изнесат свой концерт съвместно с домакините от град Кукъс по случай празниците на община Кукъс.

От името на двете училища малките самодейци ще посетят и поднесат много подаръци и сувенири изработени от тях на българските общности в градовете Корча, Голо Бърдо и Преспа, където ще направят и дарение от 100 букварчета от издателство „Просвета“, както и компютърна техника, дарена от депутатите от парламентарната група на ГЕРБ - Даниела Савеклиева и Цветан Цветанов.

Богатата програма, която са подготвили учениците от двете училища ще завърши с концерт пред ученици и учители от ОУ „Никола Вапцаров“ в гр. Струмица.

Последният ден от посещението си в Албания и Македония ще бъде на 6. май, когато учениците от Горно Дряново и Рибново ще присъстват на ежегодното поклонение на военното гробище в Ново село, Република Македония, възстановено от фондация „Българска памет“, на което ще присъстват и президентите на Македония и България.

Групата, която ще отпътува след броени дни, ще бъде придружена от председателя на ОбС - Гърмен - Исмет Узунов, директора на СУ „Й. Йовков“ – в Рибново - Манчо Джуркин, заместничката му Силвия Зелева, зам.-директора на ОбУ „Хр.Ботев“ в Долно Дряново, Галя Дерменджиева, и ръководителите на съставите Янка Топалова,  Фатме Хатип и Силвия Хаджийска.  

Учениците и от двете училища вече очакват с нетърпение вълнуващото пътуване и срещите им с техни връстници, учители и хората от българските общности в Албания и приятели от Македония.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK