Топлоснабдяване в Банско в криза заради ексуправителя Димитър Мунин

Снимки: Община Банско

Със задължения за хиляди левове Мунин оставя предприятието

На редовното си заседание Общинският съвет днес прие редица важни решения. Най-оживени дискусии в дневния ред предизвика депозираната молба за напускане на управителя на "Топлоснабдяване Банско" ЕООД и докладната на кмета Иван Кадев за отпускане на безлихвен заем на общинското предприятие за топлоснабдяване. Изказванията на съветниците бяха провокирани от непрекъснатите проблеми в топлоснабдяването от началото на отоплителния сезон, като особено критично е положението в последните няколко дни.

На проведените преди заседанието срещи за изясняване на ситуацията в дружеството, Димитър Мунин е заявил на председателя на ОбС Димитър Русков и на общински съветници, че задълженията до края на октомври са 113 хил. лв. и че на склад няма никакво гориво - чипс. Димитър Русков определи поведението на Димитър Мунин като непрофесионално, а действията му като саботаж, защото в риск са поставени детските градини, училищата и социалните заведения в Банско.

Тежкото състояние на "Топлоснабдяване Банско" ЕООД се усложнява и от факта, че не е изпълнено решение на Общинския съвет за прехвърляне активите към предприятието, поясни съветникът Александър Весков, който е участвал в среща по проблема с представители на фирмата, собственик на активите "Тевно" ЕООД и банката кредитор. Започналата процедура по прехвърляне на активите е била прекратена едностранно от Д. Мунин, без да бъдат уведомени страните-дарители.

Кметът съобщи пред общинските съветници допълнителна информация във връзка с оставката на Д. Мунин. Същият е заявил решението си да напусне поста на управител в деня след обявяване на официалните резултати на изборите за кмет.

"Още по време на предизборната кампания ми беше известно, че общинското предприятие е в изключително тежко състояние. Последвалите проверки показаха, че освен в техническо отношение, безстопанствеността е в особено сериозни размери и като финансови параметри. Все още не е ясно как са разходвани 200 хил. лв., които са прехвърлени от Общината на предприятието през юли 2018 г. и от какво са натрупани задължения в размер не на 113 хил., а на 130 хил. лв. до началото на ноември 2019 г. Затова, Д. Мунин може да бъде освободен от длъжност, но не и от отговорност. Задължително е назначаването на одит!" - заяви кметът пред съветниците. Тези предложения бяха приети с пълно мнозинство чрез поименно гласуване.

Във връзка с предстоящия зимен сезон и необходимостта от осъществяване на навременно и качествено снабдяване с топлинна енергия, кметът Иван Кадев предложи на съветниците и те приеха единодушно, да бъде одобрен безлихвен заем от общината за "Топлоснабдяване Банско" ЕООД в размер на 50 хил. лв., който да бъде възстановен на две равни вноски през първите пет месеца на 2020 г. и 2021 г.

Съветниците приеха решение за включването на Община Банско в Националната кампания "Достъп до спорт в общините" и излязоха с декларация за достъп до спорт на хората с интелектуални затруднения.

Единодушно беше прието решение за запазване на цената на храната в млечната кухня.

Предстоящите стартове за Световната купа по ски, които ще се проведат в Банско през м.януари 2020 г. ще бъдат подпомогнати финансово със средства от бюджета за новата година, решиха още съветниците.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK