"Малешево пее и танцува" - форум на вечното, неподправеното и истинското изкуство, наречено фолклор

Снимки: Община Струмяни

Снощи кметът на община Струмяни, Емил Илиев, обяви официалното откриване на Петнадесетия международен фолклорен фестивал „Малешево пее и танцува“ - Микрево 2018, и поздрави всички гости с „Добре дошли в община Струмяни, добре дошли в с. Микрево - една благословена земя с красива природа и автентични празници, съхранени традиции, с достойни и родолюбиви хора.“

На фестивалната сцена Емил Илиев сподели, че за него е чест и голямо удоволствие да бъде домакин на петнадесетото издание на международния фестивал, защото това е форум на вечното, неподправеното и истинското изкуство, наречено фолклор.

"През годините фестивалът се превърна в емблематично международно събитие, което претворява с уникална магия – минало в настояще и се утвърди като уникален културен мост между народите, който чрез магията на песента и танца прекосява граници и разстояния и оставя дълбока емоционална следа в сърцата на ценителите на автентичния фолклор и традиции. Огромната любов към песните и танците е сила, доказваща, че добротата и мира са мисия възможна в динамиката на съвременния глобален свят и международен форум като „Малешево пее и танцува“ го затвърждава", заяви още от трибуната кметът домакин.

От своето начало през 2004 г., фестивалът посреща на своята сцена ансамбли, групи и индивидуални изпълнители - пазители на фолклора от България, Балканите, Европа и целия свят, което изключително много ни радва, тъй като всяка година броят на участници, гости и партньори на фестивала се увеличава.

Неповторимите изпълнения на творци от България, Македония, Сърбия, Гърция, Турция, Русия, Украйна, Унгария, Беларус, Молдова, Чехия, Индия, Босна и Херцеговина, Грузия, Словакия, Полша и десетки други страни превръщат всяка година през месец октомври мистичната сцена в жaрава от ритми, багри и красота.

„Малешево пее и танцува“ е наша мисия, гордост и визитна картичка, с която прославяме приказно красивото Малешевие и създаваме приятелства за цял живот", каза още Емил Илиев.

Официални гости на церемонията по откриването на фестивала бяха отец Георги Танчев, Негово Превъзходителство – посланик на Република Малта в България, Румъния и Молдова, проф. Лино Бианко, Н. Пр. Джоузеф Кучиери - посланик на Република Малта в Гърция, Антоанета Янчева – зам.-областен управител на Благоевград, Даниела Савеклиева – народен представител от ПП ГЕРБ и областен координатор на партията за Благоевград, Валентин Чиликов – основател на фестивала „Малешево пее и танцува“, Димитър Делчев – лидер на Движение България на гражданите, Ан-Мари Фенех Мускат Адами – кмет на община Нашар, Република Малта, Пол Гат – екзекютив секретар на община Нашар, Република Малта, Звонко Пекевски – кмет на община Берово, Република Македония, Димитър Бръчков – кмет на община Петрич, Зекиря Тунк – общински съветник в община Кушадасъ, Република Турция, Теодора Патциавуди – представител на община Агия, област Лариса, Република Гърция, Риго Джоржи – представител на община Търгу Муреш, Република Румъния, Златка Яневска – председател на Общински съвет-Струмяни, Петя Тасева – зам.-кмет стопански дейности в община Струмяни, Фиданка Котева – зам.-кмет хуманитарни дейности в община Струмяни, Иван Секулов – секретар на община Струмяни, и много други.

Приветствени слова и топли думи за фестивала изказа Отец Георги Танчев. Ан-Мари Фенех Мускат Адами – кмет на община Нашар, Република Малта, също поздрави лично кмета на община Струмяни, Емил Илиев, за организацията на фестивала и не пропусна да сподели, че всяка година, в която присъства, е истинско удоволствие. Винаги когато има възможност, посещава община Струмяни и с голяма радост се докосва до красивото изкуство на българския фолклор и традиции.

Тази година като подарък за общината и за петнадесетото юбилейно издание на фестивала тя е тук, заедно с фолклорна група от остров Гозо и Българска формация „Балканско сърце“, живеещи в Малта.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK