Малчуганите от ДГ „Джани Родари" в Гоце Делчев първи в Европейския ден за здравословно хранене и готвене с деца

Снимки: Детска градина "Джани Родари"

Децата от Детска градина "Джани Родари" заедно със своите учителки първи от региона се включиха в Европейския ден за здравословно хранене и готвене с деца.
Малчуганите и учителките от всички групи в елитното детско заведение още рано сутринта запретнаха ръкави и се заеха с приготвянето на здравословната закуска, която изобилстваше от плодове и зеленчуци и сокове от различни плодове изключително полезни за здравето на подрастващите.

Прекрасните и красиво аранжираните здравословни вкусотии, приготвени с помощта на малките готвачи, се оказаха най-вкусната храна, която те излапаха с невероятен апетит и съответно получиха много поздравления за усърдието от своите учителки и директорката на градината - Марияна Костадинова. Междувременно децата научиха много за здравословните храни и правилното хранене по време на вкусната инициатива, която се провежда всяка година в училища и детски градини в страната и света в средата на февруари.

В продължение на повече от 10 години в инициативата са се включили над 6500 деца, над 100 готвачи и 150 доброволци. Идеята е по интерактивен начин да се създаде добра култура на хранене и да се обсъждат с децата важни за тях теми.

Наднорменото тегло и в частност затлъстяването при най-малките е проблем за цяла Европа. По данни на Националния център по обществено здраве и анализ, от национално представително изследване направено сред 3 353 деца на 7-годишна възраст, с наднормено тегло са 32,4 % от момчетата и 28,6 % от момичетата. Нивата на затлъстяване са 15,7% при момчетата и 12,2% при момичетата.

През февруари се очаква много от училищата и детските градини на територията на общините Гоце Делчев, Гърмен, Хаджидимово и Сатовча да се включат в международната инициатива за здравословно хранене и готвене с деца.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK