Покривът на храма в Якоруда е готов! Остава камбанарията

Снимка: Infomreja.bg

Призивът на ИНФОМРЕЖА и отец Данаил стигна до хората и доведе до успешен край

Покривът на храма в Якоруда е готов! Това е добрата новина, която радва всички християни и мюсюлмани, дали своят труд и средства за разрешаване на двугодишния проблем в якорудската църква.

Остава наред да се подмени изгнилата дървена греда на камбаните и да се ремонтира кубето на камбанарията.

Отец Данаил подчерта за ИНФОМРЕЖА, че за щастие покривът на храма е готов пред началото на дъждовния сезон, а до края на годината се надява и останалата част да бъде свършена.

Както ИНФОМРЕЖА съобщи, храмът в Якоруда „Свети свети Кирил и Методий“ се нуждаеше спешно от 15 000 лв. за довършителния ремонт на покрива, който започна преди две години. Именно тогава ИНФОМРЕЖА разказа за вярата на отец Данаил – който сподели за бедата, сполетяла Божия дом.

Трикорабната базилика е построена в годината на освобождението на Пиринска Македония от османско иго – 1912 г. От тогава не е правен ремонт на покрива.

През 2019 на 3 юли гръм е паднал върху църквата и това довело до пожар в покривната конструкция и унищожена ел. инсталация. Средното кубе било подпалено, ала се излял проливен дъжд и сам изгасил пожара. Няма засегнати по чудо иконописи и икони. Щети от протичане има в страничните стени на храма.

Подменена е ламарина и греди на опожареното място, но останалата част от покрива е в трагично състояние.

Ел. инсталацията също е сменена.

През 2020 са отпуснати около 2000 лв. от Община Якоруда, които обаче не стигат за 800 кв. м стогодишен покрив. Това „дарение“ се оказва еднократно от страна на местната власт.

През лятото отец Данаил сподели пред медията ни:

Надявам се до края на септември, преди началото на дъждовете, да успеем да довършим покрива. И се надявам да съберем всички тези пари, защото аз не ги прося от хората за себе си, а ги прося за Божията църква и да запазим нещо, което е изградено преди векове.

Днес надеждата му е реалност.

Църквата е с размери 20х25х12 метра, а камбанарията е висока 32 метра с отлети в Якоруда две камбани от братя Велеганови, същите, които дали „звука на вярата“ и в банската камбанария. Остава и камбанарията с две камбани.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK